Regimul alimentar recomandat pacientilor cu hepatita

poza alimente recomandate hepatitaHepatita virala este o afectiune a ficatului provocata de virusii A, B, C, D si E, care distrug celulele hepatice, fapt ce conduce la degradarea functiilor ficatului.

Hepatita de tip A este cauzata, in general, de igiena precara a mainilor si a alimentatiei si poate fi prevenita prin vaccin. Tipurile de hepatita B si C sunt afectiuni virale si infectioase, care se transmit in special prin sangele unei persoane infectate.

Este important de retinut faptul ca virusul hepatitei de tip B este de 10 ori mai infectios decat HIV. In acest caz, e foarte important sa stiti care este regimul alimentar in hepatita B pentru a mentine echilibrata starea de sanatate si pentru a evita complicatiile ulterioare.

Un regim alimentar gresit, pentru un pacient cu hepatita B, poate avea ca rezultat afectarea si mai grava a ficatului. In dieta pentru hepatita B, este recomandat sa consumi fructele proaspete, pentru ca fructele din conserva au de obicei o cantitate mare de zahar. Totodata trebuie evitate preparatele de tip fast-food, dar si carnea, mezelurile, afumaturi, carnati.

Este foarte important ca bolnavii de ficat sa nu faca exces de proteine, indiferent daca sunt din carne, peste, oua, branza de vaci.

Hepatita de tip D se dezvolta doar in prezenta virusului hepatitei B, in timp ce hepatita de tip E este cauzata de infectia cu virusul heptic E.

Indiferent de tipul virusului care determina aparitia hepatitei, pentru protejarea functiilor hepatice, dar si pentru sustinerea recuperarii organismului, este necesar ca bolnavii de hepatita sa respecte un anumit regim alimentar. Acesta consta in alimente recomandate si alimente interzise cu desavarsire pacientilor cu afectiuni hepatice.

In hepatita acuta, dar si in cea cronica bolnavul nu are voie sa consume urmatoarele alimente:  carnea grasa de porc, oaie, rata, gasca, vanat, raci, grasimi animale (untura, slanina), sosuri cu rantasi, prajeli, pastrama, mezeluri, conserve, afumaturi, creier, rinichi, icre, sardele, drob de miel, supe de oase, branzeturi grase si fermentate, legume uscate (fasole, varza, gulii), nuci, alune, migdale, sare in exces, condimente. De asemenea, trebuie sa renunti la alcool, cafea, cacao, bauturi acidulate.

Regimul in hepatita – alimente recomandate

Din regimul alimentar al oricarui bolnav de hepatita nu trebuie sa lipseasca:

  • Fructe proaspete, bogate in vitamine si antioxidanti (in special citrice, fructe de padure, mere). Fructele cu un continut mare de zahar, precum strugurii sau bananele trebuie consumate cu moderatie. De asemenea, pentru evitarea balonarilor, toate fructele trebuie consumate inainte de masa, nu dupa, pe post de desert.
  • Legume verzi si gatite in aburi. Cu cat afectiunea este mai grava, cu atat trebuie sa fie mai mare consumul de legume proaspete, in special radacinoase si legume cu frunze verzi: sfecla rosie, morcovi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, salata, patrunjel, spanac. Alaturi de acestea, mai pot fi consummate, in functie de sezon, urmatoarele legume: castraveti, rosii, dovlecei, conopida. Atat varza alba, cat si varza rosie sunt recomandate, insa cu moderatie, deoarece provoaca balonari.
  • Cereale integrale. Indiferent de forma in care sunt consummate (paine, musli, fulgi, tarate) cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al bolnavului de hepatita. Acestea asigura un aport semnificativ de fibre si minerale si mentin echilibrul tractului digestiv.
  • Carne de pui, curcan si vita. Carnea este o sursa importanta de proteine si minerale, precum fier, potasiu, magneziu si zinc, insa trebuie consumata cu moderatie, astfel incat organismul sa nu fie asaltat de o cantitate prea mare de grasimi si cholesterol. Carnea va fi preparata numai pe gratar sau prin fierbere.
  • Peste. Bogat in acizi grasi Omega-3, pestele este un aliment recomandat in dieta bolnavilor de hepatita, deoarece reprezinta o sursa importanta de proteine si are un continut scazut de colesterol. Pestele va fi pregatit numai pe gratar sau la cuptor, fara adaos de ulei.
  • Leguminoasele trebuie consummate cu prudenta de catre pacientii cu hepatita, deoarece provoaca balonari si pot crea stari de discomfort biliar. Totusi, organismul are nevoie de aceste alimente, deoarece sunt surse importante de fibre solubile, care sustin procesul de detoxifiere al organismului.
  • Lapte si derivate ale acestuia. Sunt recomandate lactatele degresate si fara adaosuri de sare sau alte condimente: lapte, iaurt, branza de vaci, cas.
  • Grasimi sanatoase. Pacientii bolnavi de hepatita au voie sa consume grasimi sanatoase, precum: unt, smantana, ulei de masline sau de porumb, insa in cantitati moderate si numai cu garantia ca sunt proaspete.
  • Oua – regimul bolnavilor de hepatita permite consumul a maximum doua oua fierte pe saptamana.

Asadar, regimul alimentar recomandat bolnavilor de hepatita nu este foarte restrictiv, nici pretentios sau costisitor. Cu adevarat importante sunt modalitatea de pregatire a alimentelor, precum si prospetimea acestora si orele la care bolnavul isi programeaza mesele.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

6 de intrebari si raspunsuri

  • Pantel Eugen spune:

    Care este regimul alimentar pt persoana externata din spital,dupa insanatosire,in urma hepatitei E?

  • Sultan spune:

    Ce am voie să mănânc

  • Corina spune:

    Buna ziua fetita mea o avut hepatita a oare are voie sa manance mamaliga?

  • Martina spune:

    Salve,48 ani.la virsta di 14 ani la scuala am fost infetata prin vacini obigatori epatite B.Este posibil sa am acum o recadere? sunt mult atenta al regime alimentare. Multumesc

  • fliscu constantin spune:

    Buna ziua,am hepatita cronica cu valori de glucoza-165,TGP-145,TGO-136,GGT-104,COLESTEROL-215,BILIRUBINA TOTALA-1,03…VA rog sa-mi spuneti ce am voie sa mananc si ce nu…multumesc

  • marina spune:

    nu erau numai cartofii fierti si branza de vaci eventual si pui fiert ocazional cu foarte putina sare?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.