Imunizarea impotriva hepatitei B prin vaccinare

 

Despre vaccin si vaccinarea incompleta

Exista un vaccin impotriva virusului hepatitei B (Engerix B, Recombivax HB). Este sigur si functioneaza bine pentru a preveni boala. Un total de 3 doze de vaccin sunt prezentate pe parcursul mai multor luni. Vaccinul HBV se administreaza impreuna cu alte vaccinuri.

Intervalele de administrare ale vaccinului Hepatitic B pentru copii si alte informatii importante despre vaccin sunt disponibile aici.

Administarea unei extradoze de vaccin nu aduce nici un prejudiciu persoanei respective, mai ales daca s-a facut o vaccinare incompleta. In cazul unei vaccinari incomplete seria vaccinurilor nu trebuie reinceputa. Se ia legatura cu medicul de familie si se incearca stabilirea istoricul vaccinarii in masura in care se poate stabili.

In cazul in care istoricul vaccinal nu este posibil de stabilit, se face fie o schema de vaccinare completa, fie se dozeaza Anticorpii anti HBs si /anticorpii anti HBc. Prezenta lor arata ca persoana este imuna fata de HBV. Absenta lor inseamna ca persoana trebuie sa fie vaccinata.

Schema de vaccinare cu Hep B pentru adulti este detaliata aici.

 

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

  • Toti copiii incepand de la nastere cu prima doza
  • Toti copiii si adolescentii cu varsta mai mica de 19 ani care nu au fost vaccinati
  • Persoanele  a caror parteneri sexuali au Hepatita cu virus B
  • Persoanele care au mai multi parteneri sexuali
  • Persoanele care sunt in tratament pentru afectiuni cu transmitere sexuala
  • Barbatii care au relatii sexuale cu alti barbati
  • Persoanele care imprumuta / folosesc seringi, instrumente care le utilizeaza pentru administrarea drogurilor
  • Personalul sanitar care manevreaza probe biologice infectate cu virus B
  • Persoanele care sunt la pre-dializa, dializa peritoneala, hemodializa
  • Personalul care ingrijeste persoanele cu dizabilitati comportamentale
  • Persoanele cu HIV
  • Toti cei care doresc sa fie protejati impotriva Hepatitei B

Copiii nascuti din mame cu Hepatita B

In cadrul ingrijirilor prenatale, sunt indicate teste de rutina printre care determinarea infectie cu virus B () determinarea AgHBs. Aceasta este un lucru important deoarece femeile infectate pot transmite virusul copiilor lor in timpul nasterii. Aceasta poate fi prevenita administrand copilului Ig anti hepatitaB si prima doza de vaccin la nastere, si anume in mai putin de 12 ore de la nastere si apoi completata seria vaccinarii, in urmatoarele 1- 6 luni. In plus, expertii recomanda la copil o testare a anticorpilor, dupa terminarea administrarii dozelor de vaccin, la varsta de 9-12 luni pentru a fi siguri de protectie.

Daca nu se respecta aceasta procedura, copiii nascuti din mame infectate cu VHB dezvolta infectii cronice care duc la grave probleme de sanatate.

Vaccinarea tuturor copiilor anti Hepatita B este recomandata deoarece ii protejeaza de o boala cu  risc de cronicizare foarte mare.

 

Vaccinarea gravidei

„Vaccinarea este recomandata in anumite situatii si nu este contraindicata in sarcina. Discutati cu medical istoricul vaccinarii si recomandarile sau contraindicatiile.

Gravidele care fac parte din grupurile la risc (de ex.: au avut mai multi parteneri sexuali in ultimele 6 luni, au fost diagnosticate sau tratate pentru o boala cu transmitere sexuala, au folosit droguri injectabile sau au avut un partener purtator de hepatita B) ar trebui sa fie vaccinate.” (Sursa: CDC)

Eficienta vaccinului, secventa de vaccinare si alte informatii utile despre vaccinul hepatitic B, aici.

 

Pentru cine NU se recomanda vaccinarea

Medicul trebuie informat in legatura cu aceste situatii, pentru a decide daca vaccinul este indicat:

Daca suferiti de alergii.

Comuncati-i medicului daca ati avut vreodata o reactie alergica severa in urma unei doze a vaccinului contra hepatitei B sau daca stiti ca aveti alergie la vreuna din componentele acestuia. Medicul va poate oferi lista complete a substantelor din compozitia vaccinului.

Daca suferiti de o afectiune.

Consultati-va cu medicul de familie in legatura cu afectiunile de care suferiti. Sunt cazuri in care vi se poate recomanda sa amanati vaccinarea pana la vindecare.

* Text redactat pe baza informatiilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC, SUA), disponibile aici

 

Reactii adverse si raportarea lor

 

Reactii adverse posibile

Ca orice alt medicament si vaccinul poate avea reactii adverse. Acestea sunt de obicei usoare si trec de la sine, dar exista si posibilitatea unor reactii serioase.

Majoritatea persoanelor care primesc vaccinul hepatitei B il tolereaza fara probleme.

Reactiile usoare includ:

  • Inflamarea zonei unde a fost administrat vaccinul
  • Temperatura de 37.7°C sau mai mare

Daca apar aceste reactii, ele se manifesta la scurt timp dupa administrarea vaccinului si dureaza 1-2 zile. Medicul va poate da mai multe informatii despre reactii si gestionarea lor.

Alte reactii care pot aparea:

  • In urma unei interventii medicale, inclusiv vaccinarea, unele persoane pot lesina, din motive care tin de sensibilitatea individului. 15 minute de repaus in pozitie sezut sau intins poate preveni lesinul si accidentarile provocate de acesta. Spuneti-i medicului daca va simtiti ametiti, daca vi se incetoseaza vederea sau daca va tiuie urechile.
  • Unele persoane resimt o durere in umar mai severa si mai indelungata decat inflamatia usoara asociata de regula cu vaccinurile si injectiile. Acestea sunt insa cazuri rare.
  • Orice medicament poate provoca reactii alergice serioase. Astfel de reactii severe sunt rare in cazul vaccinului – sunt estimate la 1 la 1 milion de doze – si apar, atunci cand e cazul, in decurs de cateva minute pana la cateva ore de la administrare.

 

Raportarea reactiilor adverse

Ce probleme ar trebui sa raportez?

Urmariti orice semne de reactii alergice severe, febra foarte mare sau comportametn neobisnuit.

Reactiile alergice severe pot include urticarie, edem (umflarea) al feței sau gâtului, dificultăți de respirație, creșterea pulsului, amețeli, slăbiciune. Acestea pot apărea după vaccinare la un interval de timp care poate varia între câteva minute și câteva ore.

Ce ar trebui sa fac?

Dacă considerați că aveți o reacție alergică severă sau alt tip de urgenta, apelați 112 sau duceți persoana afectată la cel mai apropiat spital, la departamentul de urgență sau chemați un doctor.

După rezolvarea situației, raportați evenimentul advers către medicul de familie (acesta are obligația de a-l raporta producătorului) sau pe site-ul ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reacție_adversă.html.

* Text redactat pe baza informatiilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC, SUA), disponibile aici

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Sebi spune:

    Buna seara nu am gasit pe nici un site raspuns la urmatoarea intrebare … atunci cand un om este vaccinat contra virusului b… si acela obtine anti.hbs oare acela nu ar fi obtinut in mod natural achbs daca intra in contact cu virusul adevarat?? Iar daca alt om este vaccinat si nu raspunde favorabil la vaccin nu dezvolta achbs oare acela nu ar face hepatita cronica daca ar intra in contact cu virusul? Ce vreau sa spun este ca nu vad rostul vaccinului daca …cel care se imunizeaza la vaccinare acela s.ar fi imunizat si la intalnirea cu virusul b iar celalalt care nu se imunizeaza acela nu se va imuniza nici la intalnirea cu virusul si se va croniciza acum va intreb daca am dreptate … iar daca am atunci care.i rostul vaccinului?? Astept raspunsul Dumneavoastra multumesc anticipat!!

    • Gheorghe Cornelia spune:

      Bună ziua, doresc sa-mi spuneți după cat timp apare la analize că o persoană a luat virusul

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.