Ce se intampla cand ne imbolnavim de Hepatita B

Formele Hepatitei B

Hepatita B este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic  B. Aceasta poate fi acuta sau cronica.

Hepatita acuta cu virus B  se refera la o infectie recenta a caror simptome pot aparea de la o luna pana la 4 luni de la infestare. Cele mai multe persone adulte  infectate reusesc sa lupte impotriva virusului , simptomele se remit in saptamani sau luni si  nu dezvolta boala, considerate fiind vindecati. Sunt frecvente cazurile in care simptomatologia  este extrem de discreta  astfel incat persoanele  nici nu stiu ca au aceasta boala dar pot transmite virusul la altii cu care vin in contact. Un procentaj mic dintre adultii infectati cu virus B dezvolta boala cronica.

Un numar mic de persoane dezvolta o forma acuta severa de boala cu evolutie foarte severa numita hepatita fulminanta care le poate pune viata in pericol.

Hepatita cronica cu virus B este o infectie cu virus hepatitis B care dureaza mai mult de 6 luni. Odata ce infectia devine  cronica nu poate disparea complet.

Adultii sunt capabili sa lupte impotiva virusului hepatitis B si infectia lor este considerata a fi vindecata si doar un procent mic dintre ei dezvolta infectia cronica. Aproximativ doua treimi din persoanele cu infectie cronica cu VHB sunt purtatori cronici, fara a  dezvolta simptome, dar pot transmite boala altor persoane.

La copii problema este mult diferita ei avand risc mult mai mare pentru a dezvolta infectia cronica deoarece majoritatea copiilor infectati nu vor reusi sa inlature virusul si vor evolua catre cronicizare.

Hepatita B este cea mai frecventa infectie grava de ficat din lume.

Hepatita cronica B, de asemenea, poate duce la un tip de cancer la ficat, cunoscut sub numele de carcinom hepatocelular.

Infectia cu VHB poate  fi prevenita, deoarece exista un vaccin eficient. Utilizarea vaccinului a dus la o scadere semnificativa a numarului de noi infectii raportate.

Care sunt simptomele ale hepatitei acute cu virus B?

Simptomele se pot instala intre 6 saptamani si 6 luni de la expunere. In majoritatea cazurilor simptomele sunt  absente.

Alte simptome:

  • Senzatie de oboseala
  • Febra moderata
  • Durere de cap
  • Lipsa poftei de mancare
  • Disconfort digestive, sau voma
  • Dureri abdominale
  • Diaree sau constipatie si uneori scaune decolorate
  • Dureri musculare si dureri articulare
  • Eruptii cutanate
  • Tegumente si ochi de culoare galbena( icter)

Exista persoane la care simptomele sunt absente, dar aceste persoane pot raspandi boala.

 Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Uneori simptomele sunt asemanatoare cu cele din forma acuta dar cei mai multi nu prezinta nici un simptom pe o durata de multi ani. Descoperirea intamplatoare a unei ciroze hepatice sau a unui cancer hepatic arata ca initial a existat o infectie cu virus hepatitis B. Chiar si in aceste conditii simptomele sunt nespecifice si discrete si de cele mai multe ori analize facute intamplator arata o serie de anormalitati.

Trebuie de retinut ca hepatita cronica cu virus B este o problema de sanatate foarte serioasa care se poate complica cu insuficienta hepatica, cancer hepatic si poate evolua catre deces.

 

Care sunt testele sanguine care pun diagnosticul de hepatita B?

  • Ag HBs care este present in formele acute si cornice.
    • Testul pozitiv inseamna ca persoana are o infectie acuta sau cronica cu virus B
    • Test negativ => absenta infectiei cu virus B
  • Anticorpi anti HBs – pozitiv inseamna : persoana este protejata sau imuna la virusul B fie prin vaccinare sau  este recuperata dupa o infectie acuta cu  virus B.
  • Anticopi anti HBc este un tip de anticorpi care se produc datorita unei parti a VHB numit antigen de  nucleu. Iar prezenta lor sunt legati de anticorpii anti HBs si de ag HBs.
    • Testul pozitiv inseamna : persoana este infectata in momentul respectiv sau a fost infectata in trecut.
  • IgM anti HBc sunt utilizati pentru detectarea infectiilor acute, un test pozitiv aratand ca infectia a avut loc in mai putin de 6 luni.
  • Ag HBe este prezent la persoanele cu infectie acuta virala si prezenta lui arata un nivel crescut al viremiei.

Copiii nascuti din mame cu hepatita cu VB pot beneficia de alimentatie la san?

Pentru femeia infectata cu HIV si HBV nu se recomanda alaptarea la san deoarece exista pericolul transmiterii vertical a infectiei HIV.

Daca avem cazul unei femei infectate numai cu HBV atunci riscul transmiterii prin laptele matern este minim, iar mama poate alapta la san copilul, riscul fiind neglijabil daca copilul a primit IgHB si s-a inceput schema de vaccinare la nastere. Alaptarea la san a copilului este contraindicata la mame infectate cu virus B daca acestea primesc terapie antivirala, deoarece aceasta poate fi toxica pentru copil. Datele din literatura sugereaza ca alaptatul la san poate fi continuat numai la mamele care primesc ca terapie antivirala TENOFOVIR  ca profilaxie si tratament.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

9 de intrebari si raspunsuri

  • Dolcu Viorica spune:

    Mie mi-a iesit analiza de antigen hbs cu valoare 21.62 rezultat pozitiv! Ce inseamna.nu am simptome de nici un fel!

    • Mariana spune:

      Fiului meu i-a iesit analiza de antigen HBs cu valoare 20,83 pozitiv.Nici el nu are simptome.Poate sa-i tranmita virusul sotiei ?Multumesc mult.

  • andrei spune:

    Buna ziua, mi-am facut analize pentru virusul b si c si la hbs ag mi-a iesit mare
    Vreausa stiu daca e periculos, si daca e ceva serios

    HBs Ag – ARCHITECT, CMIA – Abbott, ser [12.18]
    1.0 Reactiv
    Suspiciune de infectie cu hepatita b

    Asta imi scrie in rezultat, daca imi puteti lasa un raspuns, multumesc frumos

  • Zopota Luminița Elena spune:

    Am avut hepatita B când am fost copil la vârsta de 9 ani….acum am 39 și am probleme cu dantura .am fost refuzată la o clinică din ungaria ptr implanturi dentară din cauza acestei boli.este normal să fiu refuzată?dacă am avut când am fost copil…exista posibilitatea sa mai am?

  • sitaru teodora spune:

    am steatoza hepatica gr.2 si am fost dign.cu virusul hepatic cronic b. Am AcHbe 0,004 nonreactiv>1,reactiv<1,AgHbs 475,70 nonreactiv2

  • SVETLANA spune:

    SPUNETIMI VA ROG CUM SPOATE DE STOPAT ACEST VIRUS SA NU PROGRESEZE?IN CAZUL CIND A AJUNS LA STADIU DE CEROZA CARE ESTE REMEDIU DEA STOPA PROGRESAREA?

  • Calian Mihai spune:

    AgHBs negativ,AntiHBc pozitiv,AntiHCV negativ,cum se interpreteaza. Multumesc

  • Vasile Stangaciu spune:

    Buna ziua. Daca eu am descoperit ca am hepatita B pot sa ma compatibilizez cu alte persoane de tip bolnave care beneficiaza de nevoie?

    • Armeanu Valentina spune:

      Buna seara!
      Am fost diagnosticata cu hepatita B.

      Incarcatura virala:
      128 UI/mL
      (2,11 log UI/mL)
      Trebuie sa încep un tratament?
      Mulțumesc in avans pt răspuns!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.