Factorii de risc in imbolnavirea cu Hepatita A

Avand in vedere ca o persoana poate sa raspandeasca virusul Hepatitei A chiar si cu o saptamana inainte sa apara simptomele afectiunii, este foarte important sa stim care sunt masurile principale de prevenire a imbolnavirii  si cum identificam simptomele bolii.

Simptomele hepatitei A:

Din pacate foarte multe persoane care au boala nu au niciun simptom. Hepatita A este de multe ori asimptomatica. De exemplu, simptomele hepatitei A apar mai des la adulti decat in cazul copiilor. Cele mai des intalnite simptome sunt: greata, varsaturi, diaree – mai ales la cei mici – febra dar nu ridicata, pierderea poftei de mancare, eruptii cutanate, oboseala, icter, dureri in zona dreapta a abdomenului.

Hepatita virala A

Boala infecto-contagioasa acuta, hepatita virala A sau hepatita epidemica este produsa de virusul hepatic A si apare in focare epidemice mai ales la copii si tineri. Sursa de infectie este de obicei digestiva, fecal-orala, dar rar se poate transmite si prin sange sau contact sexual.

Factorii de risc in imbolnavirea cu hepatita A

Virusul hepatitei A se transmite in primul rand in conditii lipsite de igiena.

Consumul de legume si fructe nespalate care sunt contaminate de virusul hepatitei A duce la imbolnavire.

Consumul de peste din apa contaminata este un alt factor care cauzeaza imbolnavirea cu hepatita A. In acelasi timp, inghitirea apei contaminate duce la infectarea cu virs.

In cazul adultilor, riscul imbolnaviri cu hepatita A creste odata cu varsta.

In cazul copiilor, medicii trebuie sa aiba in vedere ca boala se poate manifesta fara simptome vizibile.

Persoanele cele mai expuse la factorii de risc si carora li se recomanda vaccinarea sunt cele care calatoresc mult, care lucreaza in restaurante si care pot intra in contact cu produse contaminate, asistentilor care lucreaza in centre de ingrijire,

Masurile de preventie a hepatitei A

Avand in vedere ca virusul hepatitei A se transmite in principal in conditii lipsite de igiena, sau prin apa sau mancare contaminata, este foarte important sa stim sa prevenim imbolnavirea cu hepatita A.

Vaccin hepatita A:

Principala masura de preventie este vaccinarea impotriva hepatitei A. In Romania exista vaccinul pentru hepatita A si este indicat sa fie facut atat copiilor cat si adultilor nevaccinati. 

O igiena corecta este una dintre masurile importante. Spalarea mainii cu apa si sapun in urma unor activitati pe care le facem in aer liber, dupa ce mergem la baie, inainte de mesele zilnice este foarte importanta pentru prevenirea bolii.

Etichete: hepatita a, vaccin hepatita a, simptome hepatita a, hepatita virala a

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.