Ce urmari grave poate avea dependenta de internet

Dependenta de internet este definita prin preocupari excesive pentru mediul online, dorinta imperioasa si comportamente de utilizare a internetului, toate acestea conducand la disfunctii in plan social, profesional, scolar sau familial, ori la disconfort semnificativ pentru persoana in cauza, potrivit specialistilor.

”Internetul este o prezenta din ce in ce mai constanta in viata tuturor, fapt reflectat de un sondaj IRES care a aratat ca 68% dintre respondenti intra zilnic pe internet, iar 32,7% dintre utilizatori petrec zilnic intre una si trei ore online. Cresterea exponentiala a utilizarii internetului a fost raportata la nivel mondial, iar populatia tanara este cea mai predispusa la folosirea abuziva a acestuia. In ceea ce priveste efectele nocive ale expunerii excesive la mediul online, ele au fost sintetizate sub forma unei tulburari mentale inca din anul 1995, atunci cand s-au stabilit si primele criterii de diagnostic pentru aceasta adictie”, a declarat dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, psihoterapeut specialist la Sectia Clinica de Psihiatrie a SUUMC ‘Carol Davila’ Bucuresti, conform Agerpres.

Specialistul explica si care sunt categoriile cele mai des afectate de aceasta dependent de internet.

”Aceasta forma de adictie a fost raportata in special la persoanele de sex masculin care se afla in a treia sau a patra decada de viata, precum si la cei care asociaza simptome precum dispozitie depresiva, anxietate, fobii, agresivitate, manifestari psihotice, acuze somatice fara substrat organic. Internetul este deseori utilizat abuziv de copii si adolescenti, mai ales de catre cei care au concomitent tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburari depresive, tulburare obsesiv-compulsiva sau schizofrenie. De asemenea, odata instalata dependenta de internet, riscul ca pacientul sa dezvolte o dependenta de alcool sau de alta substanta, ori sa sufere o agravare a unei probleme de sanatate mentala pre-existenta nu este de neglijat”, a precizat psihiatrul potrivit sursei citate.

De asemenea, el a mai subliniat ca evaluarea unei persoane care este diagnosticata cu dependenta de internet trebuie realizata intr-o maniera interdisciplinara, in acest proces fiind implicati psihiatrul (ca manager de caz), psihologul clinician si psihoterapeutul, ulterior putand fi cooptati in echipa terapeutica si alti specialisti.

Conform medicului, implicarea familiei si a celorlalti factori de suport psihosociali este importanta pentru succesul terapiei.

Potrivit unui studiu realizat la o universitatea din Statele Unite ale Americii, un timp indelungat petreceut pe retelele de socializare poate duce la sentimente de singuratate si invidie.

Studiul a fost publicat initial in American Journal of Preventive Medicine si arata ca timpul petrecut de persoanele tinere pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube poate provoca sentimente de invidie si credinta distorsionata ca celelalte persoane au vieti mai fericite si mai de succes. ( Citeste mai departe )

Etichete: dependenta de internet, mediul online, anxietate, ADHD, fobie, tulburare obsesiv-compulsiva

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.