Boala celiaca, o afectiune digestiva insuficient diagnosticata

Boala celiaca, una dintre cele mai frecvente afectiuni digestive cronice, afecteaza aproximativ 1% din populatie. In Romania este sever subdiagnosticata, iar lipsa diagnosticului expune pacientii la complicatii, spun medicii.

„Boala celiaca (intoleranta autoimuna la gluten) este o afectiune cronica autoimuna, care afecteaza in principal intestinul subtire si care este declansata de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic. Cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica, adica o suferinta a intestinului, boala celiaca este in prezent recunoscuta drept o afectiune sistemica, ce poate afecta si alte sisteme si organe. Acest caracter sistemic al bolii presupune ca manifestarile clinice pot fi foarte variate, de la tulburari digestive (balonare, diaree, dureri abdominale recurente) la probleme extra-digestive (tulburari neuropsihice, hematologice, osteo-articulare, endocrinologice)”, a declarat medicul gastroenterolog Daniel Vasile Balaban, citat de Agerpres.

Riscul de a dezvolta boala celiaca este crescut la rudele de gradul I ale pacientilor deja diagnosticati, precum si la cei care au alte afectiuni autoimune precum tiroidita autoimuna sau diabet zaharat tip 1, mai sustine gastroenterologul.

Tot el mai precizeaza ca diagnosticul de boala celiaca se stabileste pe baza dozarii unor anticorpi specifici din sange (anticorpi anti-transglutaminaza, anticorpi anti-endomisium) si pe baza evaluarii mucoasei intestinale prin endoscopie digestiva superioara cu biopsii multiple.

Potrivit Agerpres, medicul spune ca este foarte important ca testele diagnostice sa fie efectuate atunci cand pacientul este pe dieta ce contine gluten, si sa nu adopte din proprie initiativa dieta fara gluten fara o evaluare medicala prealabila.

Etichete: boala celiaca, intoleranta la gluten, boli digestive

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.