Astmul este cauzat de alergii in peste 50% dintre cazuri la adulti si 80% la copii

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in Romania, incidenta astmului are tendinta ascendenta, inregistrandu-se, in fiecare an 1,5 cazuri noi de boala la 1000 de persoane, potrivit unei informari a Societatii Romane de Pneumologie in contextul marcarii Zilei Mondiala a Astmului.

Se estimeaza ca pana in anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de astm. Aceasta afectiune este cauzata de alergii in peste 50% dintre cazuri la adulti si 80% la copii.

Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de varsta scolara poate suferi de astm. La populatia generala, prevalenta astmului bronsic in Romania este estimata la 4-6%, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Astmul bronsic se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica a bronhiilor, care determina spasme ale acestor cai aeriene, cu ingustarea lor brusca si imposibilitatea eliminarii eficiente a aerului in expir. Persoana cu astm simte ca se sufoca, tuseste, iar respiratia devine zgomotoasa, suieratoare.

Astmul este o boala cronica tratabila, obiectivul fiind ca astmaticul sa duca o viata normala, cu conditia respectarii stricte a schemei de tratament recomandate de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog). Astmul controlat inseamna ca pacientul duce o viata similara unei persoane sanatoase, lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament corect.

In timp, astmul poate parcurge diferite stadii de evolutie, care necesita adaptarea tratamentului.

O forma particulara este astmul sever, in care viata pacientului este profund afectata de simptomatologia care apare zilnic, reduce calitatea somnului si capacitatea de efort a persoanei respective, apar exacerbari – crize severe – care pun in pericol viata si impun interventii de urgenta.

Etichete: astm, astmul, cauze astm, alergii, risc alergii, simptome astm

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.