Anticorpi impotriva Covid-19 detectati la un bebelus a carui mama a fost vaccinata

O echipa de cercetatori americani a detectat anticorpi anti-Covid la un nou nascut a carui mama a fost vaccinata impotriva virusului SARS-CoV-2, relateaza EFE.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Atlantica din Florida acesta este primul caz cunoscut al unui sugar in al carui sange a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul ii produce pentru a se apara de agenti patogeni si care este asociat virusului SARS-CoV-2, scrie si Agerpres.

Acesta este un studiu preliminar, o compilatie de articole stiintifice ale caror concluzii au fost verificate de cercetatori independenti.

Vaccinarea femeilor insarcinate cu vaccinul antigripal si trivalent DTP (impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive) a fost bine studiata in termeni de siguranta si eficienta pentru protejarea nou-nascutului la trecerea anticorpilor prin placenta, astfel incat exista posibilitatea – potrivit autorilor – la o protectie similara daca mama este vaccinata impotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19.

Vaccinul, in acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucratoare sanitare din prima linie, la momentul cand sarcina avea 36 de saptamani si 3 zile. Nasterea, pe cale naturala, a fost normala si spontana, la trei saptamani dupa administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19, mai scriu sursele citate.

Femeia a nascut o fetita, cu evolutie normala, careia i s-au prelevat mai multe probe de sange din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi impotriva noului coronavirus.

Intre timp, mama a primit a doua doza de vaccin de la Moderna, urmandu-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG in sangele din cordonul ombilical al bebelusului impotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosita de virus pentru a penetra celula umana).

„Am demonstrat ca anticorpii IgG impotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili in testul de sange prelevat din cordonul ombilical al unui nou-nascut dupa ce mama a primit o singura doza de vaccin”, au subliniat cercetatorii.

Ei au mai adaugat ca, desi este vorba de primul caz consemnat, exista totusi o protectie si o scadere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 in cazul in care mama este vaccinata.

Totusi, la acest moment nu se cunoaste inca gradul de protectie de care beneficiaza nou-nascutii si momentul ideal cand trebuie vaccinate femeile insarcinate, astfel incat este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea si durata anticorpilor neutralizanti prezenti in organismul bebelusilor.

Etichete: anticorpi covid-19, vaccinare anti-covid femei insarcinate, transmitere anticorpi nou-nascut

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.