Ambrozia – buruiana care cauzeaza alergii severe | Cum ne protejam

Ambrozia creeaza mari probleme in toata tara. Cea mai mare este legata de faptul ca aceasta planta invaziva provoaca alergii severe.

Potrivit legislatiei in vigoare, companiile sau persoanele fizice care au terenuri pe care creste ambrozie, trebuie sa ia masuri de combatere a acestei buruieni. Daca nu vor eradica ambrozia de pe propriile terenuri, atunci vor risca amenzi de pana la 20.000 de lei.

Este vorba de Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei si normele de aplicare ale acesteia care oblige firmele si persoanele fizice care au terenuri sa ia anual masuri.

Cum se raspandeste

Potrivit unor informatii postate pe site-ul Ministerului Agriculturii, buruiana ambrozia produce mari cantitati de polen incepand de la mijlocul lunii iulie, in functie de conditiile pedoclimatice si se incheie spre finalul lunii septembrie. In verile calduroase, polenul este raspandit de vant la distante foarte mari, cu precadere in verile secetoase.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica.

Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grauncioare polen/m3.

In mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani.

Sunt cazuri cand, varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an, existand chiar si copii de 6 luni care prezinta rinita alergica indusa de polenul de ambrozia. Se evidentiaza astfel gravitatea extrema generata de alergia la ambrozia, care afecteaza sanatatea unei largi categorii populationale, care include si copii cu varsta de sub 1 an.

Cum se manifesta alergia la ambrozia ?

Sensibilizarea alergica la polenul de ambrozia se manifesta clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivita si astm, dar pot aparea si simptome cutanate, inclusiv urticarie si angioedem, putandu-se ajunge la manifestari similare celor din socul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: stranut, prurit nazal, obstructie nazala, secretii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculara, lacrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate in respiratie sau wheezing.

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, si edem dureros al tesuturilor profunde, care afecteaza mai frecvent zonele periorala, periorbitala, limba, zona genitala, si extremitatile.

Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

Este important de mentionat faptul ca intre cresterea concentratiei de polen si aparitia simptomelor exista o fereastra de oportunitate de aproximativ 2 saptamani, in care se poate incepe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Cum se poate trata alergia la ambrozia ?

Abordarea terapeutica este complexa si trebuie sa includa:

  • Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusa prin utilizarea aparatelor de aer conditionat cu filtre, prin inchiderea ferestrelor in timpul zilei si prin diminuarea timpului petrecut in aer liber in cursul sezonului polinic.
  • Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.
  • Imunoterapia alergen-specifica (AIT), care este singurul tratament care modifica cursul bolii, deoarece interfereaza cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

Etichete: tratament ambrozie, ambrozie planta, alergie ambrozie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.