CNCAV: Vaccinul anti-Covid AstraZeneca este sigur si eficient impotriva Covid-19

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat, citand un studiu recent, ca vaccinul anti-Covid AstraZeneca este sigur si eficient impotriva COVID-19.

CNCAV explica, pe pagina RO Vaccinare, ca sindromul de tromboza asociat cu trombocitopenia (STT) este o reactie adversa extrem de rara dupa vaccinarea cu a doua doza de AstraZeneca.

“In urma raportarilor privind reactia adversa extrem de rara – sindromul de tromboza asociat cu trombocitopenie (STT) – dupa vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca), compania producatoare a continuat colectarea si analizarea datelor din sistemele de farmacovigilenta, conform cerintelor organismelor de reglementare. In baza de date detinuta de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, pana la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboza asociat cu trombocitopenie, aparute pana in 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu varsta cuprinsa intre 45 – 85 ani”, se precizeaza intr-o informare publica.

Compania a calculat frecventa acestor reactii pe baza datelor puse la dispozitie de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) si Departamentul Afacerilor, Energiei si a Strategiei Industriale din Marea Britanie, iar rezultatele au aratat ca incidenta STT pana in 14 zile de la administrarea dozei 1 este 8,1/1.000.000, iar la 14 zile de la doza a doua 2,3/1.000.000, mai precizeaza CNCAV.

“Folosind date disponibile pentru anul 2019, compania a calculat incidenta bazala de STT din populatia generala, nevaccinata, folosind doua metode: 3,75 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie aparuta cu 7 zile anterior sau 7 zile dupa evenimentul trombotic); 7,16 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie aparuta cu 1 zi anterior sau 14 zile dupa evenimentul trombotic)”, mai transmite sursa citata.

Potrivit CNCAV, rezultatele evaluarii confirma faptul ca, dupa efectuarea celei de-a doua doze, sindromul de tromboza asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar.

“Recomandarea pentru persoanele care au facut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu acelasi tip de vaccin. Doar in cazurile de contraindicatie pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomanda continuarea schemei cu alt tip de vaccin, insa, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranta. Reamintim faptul ca organismul european de reglementare, Agentia Europeana a Medicamentului, care a evaluat toate datele necesare autorizarii vaccinurilor impotriva COVID-19, a agreat modalitatea de administrare pentru acest tip de vaccin ca fiind de doua doze, administrate in interval de 4-12 saptamani. Aceasta recomandare de administrare se regaseste in prospect”, mai explica
sursa citata.

Etichete: sindromul de tromboza, trombocitopenia, vaccin astrazeneca

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.