Este permisa vaccinarea anti-Covid in cazul femeilor gravide sau a celor care alapteaza?

Ministerul Sanatatii transmite intr-o informare ca “este permisa imunizarea femeilor gravide, care alapteaza sau care planuiesc sa ramana insarcinate cu vaccinurile anti-Covid Pfizer-BioNTech si Moderna”.

Totusi, institutia mai precizeaza ca inainte de a lua aceasta decizie, este recomandat sa consultati un medic.

Datorita mecanismului de actiune al vaccinurilor ce utilizeaza ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) considera ca este putin probabil ca vaccinarea sa prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

“Companiile care au dezvoltat cele doua vaccinuri nu au facut studii specifice pentru a observa efectele vaccinarii la femeile gravide si la cele care alapteaza. In aceste doua cazuri, este recomandat ca inainte de a lua o decizie, sa discutati cu medicul specialist. Acesta poate sa va ajute sa evaluati o balanta risc-beneficiu, individualizata pentru fiecare pacienta in parte.”, scrie Ministerul Sanatatii in informarea postata pe pagina de Facebook a institutiei.

Potrivit susrei citate, in cazul femeilor de varsta fertila ce planuiesc sa ramana insarcinate, comunitatea stiintifica medicala nu se asteapta ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm sa conduca la infertilitate.

“Decizia de vaccinare va apartine in totalitate. Va recomandam sa cereti sfatul medicului de familie sau al medicului curant inainte sa luati aceasta hotarare.”, mai scrie in comunicatul MS.

Etichete: vaccinare anti-covid, vaccinare covid femei gravide, vaccinare covid perioada alaptare, vaccinare covid fertilitate

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.