Bolile tiroidiene si stresul din perioada de izolare

Pacientii hipertiroidieni tolereaza greu inactivitatea impusa de izolare, deoarece boala ii face sa fie ‘plini de energie, hiperactivi si nerabdatori’. Potrivit specilaistilor, acestia pot avea dificultati in depasirea suprasolicitarilor psihologice.

„Exista pacienti cu boli ale glandelor suprarenale sau ale glandei hipofize a caror productie de cortizol este afectata. Cortizolul este principalul hormon produs de suprarenale si singurul hormon fara de care nu putem supravietui. Are rolul de a ne ajuta sa ne adaptam la suprasolicitarile vietii de zi cu zi si este produs in exces de un organism stresat, fie ca stresul e psihologic sau fizic – o boala, un traumatism, denutritia. Pacientii cu deficit de cortizol trebuie sa ia permanent tratament pentru a inlocui acest hormon. In conditii de stres, ei trebuie sa creasca dozele de substitutie pentru a preveni o criza adrenala, care este o problema grava si o urgenta medicala. Pacientii sunt instruiti in acest sens de medicii lor curanti, dar chiar si asa pot sa apara probleme. Criza adrenala poate fi declansata si de o boala serioasa, cum ar fi o infectie, mai ales daca pacientul nu mai poate lua tratamentul oral. De exemplu, daca are varsaturi”, a declarat a declarat Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie, supraspecializarea diabet zaharat, nutritie, boli metabolice, in cadrul Sectiei Endocrinologice de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, conform Agerpres.

Medicul mai explica faptul ca stresul izolarii poate complica evolutia bolilor tiroidiene preexistente, dar poate duce si la declansarea unora noi.

„Boala Basedow Graves, cea mai comuna forma de hipertiroidism, de cauza autoimuna, apare mai frecvent dupa o perioada de stres. Stresul este imunosupresor (adica scade imunitatea), iar dupa disparitia lui apare o ‘revigorare’ a sistemului imun, care se poate razvrati impotriva propriului corp, declansand o boala autoimuna. In bolile autoimune, sistemul de aparare al organismului nu mai recunoaste anume componente din corp ca proprii si le ataca si respinge ca si cum ar fi straine. Stresul este cunoscut ca factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, putand sa determine aparitia bolii si sa inrautateasca evolutia celor deja bolnavi”, mai spune Dr. Spiroiu, conform sursei citate.

De altfel, dificultati in aceasta perioada de izolare pot intampina si pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sau cei cu boli cardiovasculare.

Etichete: boli tiroidiene, afectiuni endocrine, boala basedow graves, hipertiroidism

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.