700 de teste HIV gratuite in Saptamana Internationala a Testarii HIV

Asociatia Romana Anti-SIDA organizeaza in perioada 23-29 noiembrie Saptamana Internationala a Testarii HIV in Romania. Cu aceasta ocazie, 700 de persoane vor putea face testul HIV, gratuit.

“In primele sase luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai putine teste HIV decat in aceeasi perioada a lui 2019, ca urmare a masurilor de reducere a propagarii cazurilor de COVID-19. Saptamana Internationala a Testarii este o initiativa a Coalitiei PLUS, retea internationala de organizatii din domeniul HIV si al hepatitelor virale, in care ARAS este membra. Campania isi propune sensibilizarea publicului larg si a persoanelor vulnerabile cu privire la problematica testarii HIV, un prim pas impotriva acestei epidemii”, se precizeaza un comunicat de presa al ARAS.

Astfel, ARAS, in parteneriat cu Institutului National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals’, deruleaza un proiect-pilot de autotestare in intreaga tara, cu scopul de a creste accesul la testare HIV pentru toate categoriile de populatie, astfel incat cat mai multe persoane sa-si cunoasca statutul serologic, sa inceapa tratamentul corespunzator, contribuind la stoparea transmiterii.

‘Testarea este un prim si important pas in controlarea infectiei cu HIV/SIDA si in stoparea ei. Depistarea precoce prezinta numeroase avantaje, mai ales pentru individ, acesta putand avea acces la servicii medicale specializate, dar si pentru societate in general. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o incarcatura virala nedetectabila si astfel el nu mai transmite virusul. Autotestul HIV permite oricui sa se testeze, inclusiv in vremuri de pandemie”, afirma managerul INBI ‘Prof. Dr. Matei Bals’ Adrian Streinu-Cercel, citat in comunicatul de presa.

Potrivit statisticilor, in primele 6 luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai putine teste HIV decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Etichete: test hiv, testare hiv, hiv sida

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.