Ziua mondiala de sensibilizare fata de autism


Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi mondiala de sensibilizare fata de autism pentru a evidentia necesitatea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism, astfel incat acestea sa poata duce o viata implinita, ca parte integranta a societatii.

Rata autismului in toate regiunile lumii este ridicata, iar lipsa intelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor si a comunitatilor, potrivit site-ului www.un.org.

In 2018, Ziua mondiala de sensibilizare fata de autism se va concentra pe importanta sustinerii femeilor si fetelor cu autism. Culoarea simbolica a acestei zile este albastru.

Fetele cu dizabilitati au mai putine sanse sa finalizeze scoala primara, fiind mai predispuse la marginalizare sau la refuzul accesului la educatie. Femeile cu dizabilitati au o rata mai mica de ocupare a fortei de munca decat barbatii cu dizabilitati si decat femeile care nu prezinta dizabilitati, se precizeaza pe site-ul mentionat.

In mesajul sau din 2018, secretarul general al ONU António Guterres face un apel in sensul garantarii faptului ca persoanele cu autism au sprijinul necesar pentru a-si putea exercita drepturile si libertatile fundamentale, relateaza si Agerpres.

In lume, unul din 68 de copii sufera de aceasta tulburare. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie si este de aproximativ 4,5 ori mai frecvent in randul baietilor (1 in 42) decat in randul fetelor (1 din 189), potrivit datelor publicate de www.cdc.gov.

In Romania, sunt aproximativ 30.000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autist. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viata independenta. Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Implicarea familiei in terapie este vitala in recuperarea copilului, fiind necesara o informare continua si o participare activa in programul de terapie, mai noteaza Agerpres.

Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) din Romania atrage atentia asupra importantei diagnosticarii copiilor cu potentiale tulburari din spectrul autist la o varsta cat mai frageda pentru a creste sansele de recuperare a acestora.

Potrivit unui comunicat al ATCA, in Romania nu exista un raport la nivel national privind numarul copiilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist, dar estimarile avanseaza ca exista peste 30.000 de minori care intra in aceasta categorie.

In 2018 Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata a demarat un proiect care vizeaza integrarea copiilor cu tulburari din spectrul autist in sistemul scolar.

Potrivit comunicatului, proiectul „Autism Solutions – Recuperare si integrare” isi propune sa ofere terapie neuropsihica comportamentala aplicata (ABA) gratuita pentru 15 copii cu autism cazuri sociale si sa dezvolte materiale educative pentru alti 155 de copii cu autism in vederea integrarii in societate si in invatamantul de masa.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.