Ziua mondiala a donatorului de sange

SANGE-2016-DONAREAn de an, la data de 14 iunie se marcheaza Ziua mondiala a donatorului de sange.

Decizia marcarii anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la care statele membre si-au declarat in unanimitate angajamentul si sprijinul pentru donarea voluntara de sange.

Prima sarbatoare a avut loc in 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Potrivit Organizatiei Mondiala a Sanatatii, manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari si, in acelasi timp, prin sarbatorirea acestei zile se doreste cresterea gradului de constientizare a nevoii de donatii constante de sange.

Transfuziile de sange si produse din sange ajuta la salvarea a milioane de vieti in fiecare an.
Aceste operatiuni medicale pot ajuta pacientii care sufera de afectiuni ce pun viata in pericol si sustin procedurile medicale si chirurgicale complexe, relateaza Agerpres.

Unul dintre obiectele OMS este ca pana in 2020, toate tarile sa asigure intreaga cantitate de sange necesara serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerati.

In prezent, doar 62 de tari se apropie de 100% din livrarile nationale de sange din donatii de sange voluntare, neplatite, iar 40 de tari sunt inca dependente de donatori de familie si chiar de donatori platiti.

Tema Zilei mondiale a donatorului de sange 2016 este „Sangele ne uneste pe toti”. In acest fel, este scoasa in evidenta legatura intre donatori de sange si pacienti.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.