Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Pe 2 aprilie este marcata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, data stabilita in urma cu 5 ani, de catre Organizatia Natiunilor Unite.

La nivel mondial aceasta zi este evidentiata de catre organizatiile nonguvernamentale care promoveaza cauza persoanelor cu autism prin actiuni specifice, menite sa atraga atentia asupra incidentei acestei boli, dar si asupra modului in care bolnavii trebuie tratati si ingrijiti.

Si in Romania Ziua Internationala de Constientizare a Autismului va fi marcata prin manifestari si evenimente care vor avea loc atat in Bucuresti, cat si in alte orase ale tarii: Iasi, Brasov, Baia Mare, Bistrita Nasaud, Pitesti.

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) alaturi de fundatiile si asociatiile partenere vor organiza evenimente si activitati specifice, menite sa atraga atentia autoritatilor asupra faptului ca nevoile comunitatilor de persoane cu autism trebuie intelese si respectate si sa educe publicul asupra acestei afectiuni.

Programul manifestarilor de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

In Bucuresti Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia Invingem Autismul si Asociatia Help Malin – membre FEDRA – vor desfasura activitati dupa cum urmeaza:

  • Noptile 1-2 aprilie, 2-3 aprilie – iluminarea in albastru a cladirilor Guvernului si Parlamentului, respectiv a Teatrului National si a Arcului de Triumf. Iluminarea simbolica a acestor cladiri face parte din Campania internationale, devenita deja celebra- “Light It Up Blue”, in cadrul careia in jur de 3.000 de cladiri din intreaga lume sunt iluminate anual in albastru, drept simbol al mesajului dedicat persoanelor cu autism.
  • 2 aprilie – manifestatii in centrul Bucurestiului
  • 3 aprilie – Conferinta internationala cu tema “Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii, functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist”, desfasurata la Palatul Parlamentului. Cu ocazia acestui eveniment vor fi readuse in discutie problemele cu care se confrunta Romania in cazul pacientilor bolnavi de autism, imbunatatirile si initiativele realizate pana acum in directia legislatiei specifice, precum si perspectivele asteptate.

In restul tarii vor fi iluminate simbolic, de asemenea, cladiri de referinta, precum:

  • Brasov – Casa Sfatului, Cetatea Brasov, Centrul Cultural Reduta, Primaria
  • Iasi – Universitatile “Alexandru Ioan Cuza”, “Petre Andrei”, Universitatea de medicina si Farmacie, Primaria, Camera de Comert si Industrie
  • Piatra Neamt – Turnul lui Stefan cel Mare
  • Pitesti – Primaria
  • Baia Mare – Primaria, Turnul Stefan

Conform celor mai recente studii, la nivel mondial 1 din 100 de persoane sufera de autism. 

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.