Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati | Pandemia adanceste inegalitatile

Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, marcata anual la data de 3 decembrie, are scopul de a promova si implementa programele destinate imbunatatirii conditiilor de viata pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune intelegeri in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si sustinerea demnitatii, a drepturilor si a bunastarii acestora. Este, totodata, o ocazie pentru o schimbare de atitudine fata de aceste persoane, prin eliminarea barierelor in ceea ce priveste implicarea lor in diverse sfere de activitate, scrie si Agerpres.

Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati se concentreaza pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluziva, echitabila si durabila, asa cum se prevede in Agenda pentru Dezvoltare Durabila 2030, care se angajeaza sa „nu lase pe nimeni in urma” si recunoaste dizabilitatea ca fiind o problema esentiala, ce trebuie luata in considerare in implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila.

Problemele specifice persoanelor cu dizabilitati la care se face referire in Obiectivele de Dezvoltare Durabila privesc educatia, cresterea si ocuparea fortei de munca, inegalitatea, accesibilitatea asezarilor umane etc.

Potrivit sursei citate, criza mondiala a COVID-19 adanceste inegalitatile preexistente, expune gradul de excludere si evidentiaza faptul ca munca privind incluziunea cu handicap este imperativa.

Persoanele cu dizabilitati sunt printre cele mai excluse din societate si printre cele mai afectate in criza sanitara mondiala in ceea ce priveste decesele. Chiar si in conditii normale, persoanele cu dizabilitati au mai putine sanse sa aiba acces la asistenta medicala, educatie, locuri de munca si sa participe in comunitate.

In 2021, tema Zilei internationale a persoanelor cu dizabilitati este „Lupta pentru drepturi in era post-COVID”. Anul acesta, se va discuta despre provocarile, barierele si oportunitatile pentru persoanele care traiesc cu dizabilitati, in contextul unei pandemii globale.

Etichete: ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, persoanele cu dizabilitati

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.