Studiu: Virusul Zika ar putea fi un tratament impotriva cancerului cerebral

Devastatorul virus Zika ar putea avea totusi, o parte buna. De curand, oamenii de stiinta au demonstat printr-o cercetare de laborator ca acesta poate distruge glioblastomului, un cancer agresiv al creierului.

Glioblastomul, cel mai frecvent tip de tumoare cerebrala, este fatal pentru majoritatea bolnavilor in primii doi ani dupa diagnosticare.  

Chimioterapia si radioterapia sunt tratamente clasice administrate dupa — atunci cand este posibil — extirparea chirurgicala a tumorii.

„Am aratat ca virusul Zika poate sa distruga celulele glioblastomului care sunt rezistente la terapiile actuale si care fac acest tip de cancer sa fie atat de agresiv”, a explicat medicul Michael Diamond, profesor la Universitatea Washington din St. Louis, conform AFP.

Pentru acest studiu, ale carui concluzii au fost publicate in Journal of Experimental Medicine, cercetatorii americani au injectat virusul Zika si un placebo (apa sarata) in tumorile cerebrale induse aparute in creierele unui grup de 33 de soareci, relateaza si Agerpres.

Dupa doua saptamani, tumorile au prezentat o reducere neta in grupul razatoarelor tratate cu acest virus in raport cu aceia care au primit placebo.

De asemenea, soarecii din primul grup au trait considerabil mai mult decat cei din grupul tinta.

Eficienta virusului Zika, transmis in principal de tantari, se explica prin aceea ca el ataca celulele susa ale creierului care, cel mai adesea, supravietuiesc tratamentelor clasice, fapt ce explica reaparitia tumorii.

O femeie insarcinata infectata cu Zika risca sa dea nastere unui copil care sufera de microencefalie, o afectiune ce se manifesta prin dezvoltarea insuficienta a craniului, rezultata din distrugerea celulelor susa neuronale, mai scriu sursele mentionate.

Cercetari suplimentare vor fi necesare inainte ca acest tratament sa poata fi testat clinic, au subliniat oamenii de stiinta americani, estimand ca virusul va trebui sa fie injectat probabil direct in zona tumorii, dupa extirparea acesteia.

Experimente distincte, realizate pe tesuturi cerebrale ale unor persoane epileptice, au aratat ca virusul Zika nu infecteaza celulele non-canceroase din creier.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.