Virusul hepatitei A, mai periculos in ultimul an

campanie-de-preventie-hepatitaVirusul hepatitei  A este mai periculos decat se stia pana acum. Specialistii in boli infectioase spun ca acest virus hepatic este mai agresiv in ultimul an, cel putin. O perioada, circulatia acestui a fost aproape inexistenta, pentru ca mai apoi sa revina mai periculos si mai dificil de tratat.

„Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioada a fost afara din peisaj, nu a generat infectii care sa ajunga sa fie internate in spital. Virusul hepatitei A a stat putin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el. De un an a inceput sa reapara in circulatie si avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam in jur de 3.000 de unitati, ceea ce inseamna ca afectarea ficatului este una intensa. Ceea ce vedem in ultimul an sunt infectii cu un nivel mare de transaminaze ceea ce inseamna inclusiv distrugeri de celule hepatice”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, citat de Agepres.

Protejarea impotriva acestui virus, dar si in fata altora de tip hepatic, se poate face prin vaccinare.

„Aproximativ 80% dintre cei care au hepatita A nu afla, duc boala pe picioare, sunt putin obositi, trag de ei, isi vad de treaba lor si apoi, dupa circa 10 zile, totul intra intr-un calm relativ. Norocul este ca ei se vindeca in proportie de 99%, doar un procent de 1% ajung sa dezvolte boala cronica. Se vindeca in totalitate, dar ducand boala pe picioare. Este bine ca lumea sa se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectati nu isi dau seama ca au infectie cu virusul hepatitei A si, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se ingalbenesc, care fac icter si care reprezinta aproximativ 20% dintre cei infectati. In acea perioada, ei sunt contagiosi. Orice infectie la nivelul ficatului mai mult sau mai putin lasa o mica cicatrice”, a mai afirmat Streinu-Cercel.

Statisticile arata ca Romania este pe primul loc in Europa ca numar de cazuri de hepatita A.

Joi, 6 noiembrie, la Bucuresti s-a lansat caravana de informare si preventie a hepatitei A, B si C, derulata de Fundatia „Renasterea” pentru Sanatate, Educatie si Cultura.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • socol titi spune:

    daca doresc la bioclinica pot sa fac gratuit testul hepat.c ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.