Violenta domestica, un fenomen un crestere

violenta-domesticaAsociatia Necuvinte trage un semnal de alarma in privinta fenomenului violentei domestice in crestere.

In acest sens se solicita modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, solicitare inregistrata la Senat cu nr. L272/2015.

Solicitarea sustinuta de 20 de senatori si deputati din toate formatiunile politice se afla momentan la Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei. Comisie la care a fost retrimisa din plen pentru raport suplimentar dupa ce in data de 22 iunie 2015, a trecut cu vot favorabil in unanimitate.

Practica violentei domestice este larg raspandita in randul romanilor iar multe victime sunt inca reticente la a lua masuri impotriva agresorilor, se arata intr-un comunicat de presa.

Numai in 2014 au fost 11.937 de fapte penale sesizate incadrabile la art. 193 ‘Loviri si alte violente’ din care au fost doar 276 de condamnari. (date obtinute de la Politia Romana si Ministerul Justitiei)

Acest trend ingrijorator este facilitat, din nefericire, si de cadrul legal actual. Prevederile legale actuale stau sub semnul ambiguitatii, cata vreme potrivit dispozitiilor art. 181 alin. 1 si a art. 182 alin. 1 din vechiul Cod penal erau prevazute un numar de ingrijiri medicale de ‘cel mult 60 de zile’, respectiv ‘mai mult de 60 de zile’, articole ce le consideram a fi preluate de noul Cod penal la alin. 2 al art. 193 si art. 194 alin. 1 lit. b cu un numar si mai ridicat de zile de ingrijiri medicale ‘cel mult 90 de zile’, respectiv ‘mai mult de 90 de zile’ si pedepse cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda pentru agresor.

In majoritatea statelor europene, legislatia nu stabileste un plafon privind zilele de ingrijire medicala.

Spre exemplu, in Germania numarul de zile petrecute in spital este mai putin relevant, decat instrumentele folosite in agresiune.

Asociatia Necuvinte considera ca plafonul de 90 de zile de ingrijiri medicale este unul exagerat si ca legislatia romaneasca ar trebui sa adopte un plafon de cel mult 30 de zile de ingrijiri medicale de la care actiunea penala impotriva agresorului sa poata fi continuata de catre stat in numele victimelor. 90 de zile de ingrijiri medicale, intr-o situatie reala de viata, reprezinta in fapt, tentativa de omor sau chiar omor.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.