Viata in saracie poate afecta functiile cognitive

Un efort continuu de a face fata situatiile grele de viata, de saracie poate influenta functiile cognitive. Aceasta preocupare continua de supravietuire nu permite utilizarea functiilor cognitive in alte arii ale vietii, conform unui studiu publicat in revista de specialitate Science.

Lipsa conditiilor de trai impiedica reconsiderarea altor situatii de viata

Cercetatorii de la universitatile Harvard, Princeton, SUA si universitatea Columbia, Canada considera ca persoanele care se confrunta cu saracia nu isi folosesc capacitatile cognitive pentru analiza si solutionarea situatiei dificile in care se afla.

Confruntarea continua cu lipsa resurselor financiare are efecte in detrimentul functiilor cognitive.

Studiul a avut in vedere un grup de 400 de persoane din New Jersey (impartiti in 2 categorii in functie de venituri) carora li s-a cerut sa rezolve anumite situatii financiare (in cazul unor defectiuni ale masinii, cati bani ar investi, cati bani ar imprumuta).

In testele financiare mai simple, grupul de persoane cu resurse financiare mai scazute au avut aceleasi rezultate cu cei din grupul opus.

In cazul testelor mai dificile, cei din primul grup au avut rezultate vizibil mai proaste la testele cognitive decat persoanele cu venituri mai bune.

Cauze care afecteaza functiile cognitive

  • Persoanele care traiesc in conditii de saracie dau o importanta mai scazuta studiilor, scolii
  • Persoanele aflate in aceasta situatie au probleme in managementul timpului pentru a-si putea rezolva situatiile dificile. Ei isi pot pierde chiar serviciul din lipsa organizarii corecte.
  • Problemele financiare au un impact negativ, fapt demonstrat prin rezultatele slabe la testele de inteligenta obtinute de aceste persoane.

Saracia reduce coeficientul de inteligenta

La testele efectuate in acest studiu, o persoana care se confrunta cu conditii dificile de viata a pierdut 13 puncte la coeficientul de inteligenta, efectul fiind similar cu cel cauzat de o noapte privata de somn.

Cercetatorii au precizat ca persoanele in acest caz au capacitatea de a se concentra asupra problemei care ii afecteaza in mod direct, insa au dificultati in a rezolva o problema adiacenta.

Stresul si saracia-doua efecte diferite

Cercetatorii considera ca persoanele care se confrunta cu situatii de stres au capacitatea de a rezolva o problema mult mai eficient decat persoanele care se confrunta cu lipsa resurselor financiare.

Femeile insarcinate cu resurse financiare limitate au un risc mai ridicat de a suferi de anxietate, nu pentru ca ar suferi de o tulburare psihica, ci pentru ca traiesc in conditii grele.

Sursa: www.medicalnewstoday.com

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.