Vesti bune! RMN la sani, decontat de CNAS

RMNAnual, in Romania o treime dintre cele 9 mii de femei diagnosticate cu cancer mamar pierd lupta cu boala.

Vestea buna este ca de la inceputul lunii iulie, printre serviciile medicale decontate de stat sunt prevazute si investigatiile de rezonanta magnetica la san.

„Intai sunt niste etape de examinare si daca acele etape de examinare nu sunt relevante, atunci se trece la RMN”, spune Augustin Costache, purtatorul de cuvant al CNAS, citat de Digi24.

„Necesita si o alta fisa de examinare prin care se demonstreaza ca au fost epuizate si alte forme de examinare a persoanei respective”, spune Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” Oradea, potrivit sursei mentionate.

Decontarea acestei analize pentru femei este salutata si de catre asociatiile de pacienti.

„Ar depista boala intr-un stadiu incipient cu sanse mari de supravietuire”, spune si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Un RMN la sani costa in jur de 450 de lei, iar pacientii afirma ca nu au toti bani pentru a plati din buzunarul propriu.

Medicii recomanda ca dupa varsta de 20 de ani, femeile sa-si faca cel putin o data la 3 ani un control mamar si o examinare clinica a sanilor. Dupa 40 de ani, aceste investigatii trebuie sa fie anuale, spun medicii.

In Romania, mortalitatea la pacientele cu cancer mamar este de 36%, mai mare decat media europeana sau cea mondiala.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.