Varicela – semne si simptome timpurii, care necesita vizita la medic

poza copil bolnavVaricela este o afectiune comuna, specifica indeosebi perioadei copilariei, insa poate afecta si persoanele mature care nu s-au confruntat cu boala si nici nu au fost imunizate prin vaccin. Varicela este o boala contagioasa cauzata de virusul zoster-varicela si se manifesta printr-o iritatie insotita de pustule si mancarime. Este important de retinut ca bolnavul de varicela este contagios si cu 2-3 zile inainte de aparitia primelor simptome.

Ce simptome ale varicelei poate identifica bolnavul?

Parintii ar trebui sa acorde o importanta sporita starii de sanatate a copilului, astfel incat sa poata identifica timpuriu boala. Exista, totusi, si cazuri in care varicela nu prezinta simptome timpurii. Primele semne ale varicelei sunt reprezentate de:

  • Stare de oboseala generalizata
  • Dureri de cap de intensitate scazuta
  • Febra insotita de frisoane
  • Dureri musculare
  • Durere in gat
  • Lipsa poftei de mancare

La 1-2 zile de la aparitia acestor simptome debuteaza si iritatia, sub forma unor piscaturi de insecte. Primele zone afectate de aceasta iritatie sunt scalpul, fata, pieptul si spatele. Ulterior, petele rosii se transforma in pustule umplute cu lichid incolor.

Cand trebuie consultat medical si de ce informatii are nevoie de la pacient?

Medicul va diagnostica cu usurinta varicela, mai ales daca aceasta se afla deja in stadiul aparitiei iritatiilor. Pentru o diagnosticare cat mai corecta, dar si pentru evitarea complicatiilor si profilaxia bolii in cazul apropiatilor bolnavului, este necesar ca acesta sa ofere urmatoarele raspunsuri:

  • Cat timp a trecut de la aparitia primelor simptome?
  • Ce medii a frecventat bolnavul in ultimele zile? Cu cine a interactionat?
  • Ce vaccinuri a facut pacientul?
  • Pe langa simptomele comune, bolnavul a fost afectat si de: stari de ameteala si voma, dezorientare, cresterea ritmului cardiac, probleme de respiratie, dificultati in coordonarea muschilor, inflamarea zonelor afectate de iritatie?

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

9 de intrebari si raspunsuri

  • Klimai Izaura spune:

    Buna ziua. Copilul meu are de o săptămână varicela. De ieri dimineață are stari de amețeală,dezorientare. Nu are echilibru. E normal?

  • Octavian spune:

    Buna ziua,

    Sotia mea are varicela iar eu din cate stiu nu am avut. Deja suntem in a opta zi. Cand pot considera ca nu mai exista riscul ca eu sa contactez boala?

  • Alexandra spune:

    Bună ziua ! Am făcut varicelă de curând și am rupt din greșeală câteva bubițe de pe față , unele destul de mari , credeți că o sa mi rămână semne pe față ? Știți daca pot folosi ceva sa nu rămână cicatrici sau un remediu, va rog frumos ajutați mă !

  • Mirela spune:

    Buna ziua, am si eu o problema si abia mâine am programare la dermatolog, azi este a doua zi de când am bubite mici si roși pe corp, ieri mi au apărut primele bubite pe picioare iar azi au continuat sa imi apăra pe burta si pe mânuțe, am 25 de ani si recunosc ca sunt foarte speriata in ceea ce privește bubitele care mi au apărut pe corp, întrebarea mea este următoarea; pot sa fac varicele de doua ori? ( stiu ca in copilărie am avut… Multumesc frumos

  • nicu spune:

    am un baiat de zece ani,diagnosticat cu variela de medicul de familie, iar bubitele nu sunt in numar mare si dupa o zi inep sa i treaca fara sa i mai apara altele.Si nu stim daca este varicela sigur ne puteti ajuta.

  • Farcas Mirela spune:

    Fetita mea are 4 ani si jumatate si are varicela de doua zile. Am observat in spatele unei urechi o inflamatie .Este de marimea unui bob de fasole , tare ca un os .Imi puteti spune ce este? Are legatura cu boala sau nu am observat-o eu pana acum?
    Multumesc.

    • Dr. Daniela Stefanescu spune:

      Buna seara!
      Probabil ca este o inflamatie a ganglionuilor din spatele urechii,aparuta ca urmare a drenajului limfatic de la nivelul pielii capului, veziculele de la acest nivel determinand aceasta reactie. Inflamarea ganglionilor poate sa insoteasca eruptia variceloasa si cedeaza odata cu vindecarea bolii.

  • agi pacurar spune:

    buna ziua am un baietel de 4 ani cu varicela si vreau sa stiu cat timp trebuie sa stam izolati la domiciliu si dupa cat timp poate merge la gradinita

    • Iuliana spune:

      Raspuns oferit la o intrebare similara, de dna. dr. Emiliana Costiug: “Perioada de evolutie a varicelei este de 10-14 zile dar depinde de fiecare organism in parte. Dupa caderea crustelor, practic nu mai exista riscul de transmitere a bolii. Pentru revenire in colectivitate, trebuie sa va adresati medicului de familie al copilului care il va examina si-i va elibera un aviz epidemiologic.”

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.