Vaccinarea anti-Covid: Intrebari si raspunsuri despre sarcina si fertilitate

1. Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminina?

Mai multe seturi de date indica faptul ca vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea.

Desi persoanele insarcinate nu au fost incluse in studiile initiale, iar participantilor li s-a cerut sa evite sarcina, unele persoane au ramas insarcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au inregistrat in mod egal atat in grupurile vaccinate, cat si in cele nevaccinate, ceea ce demonstreaza ca vaccinurile nu au impiedicat sarcina. Persoanele care au ramas insarcinate au fost urmarite indeaproape si au avut o evolutie normala a sarcinii.

2. Nu sunt insarcinata, dar as vrea sa am copii mai tarziu. As putea sa ma vaccinez?

DA. Pentru persoanele care doresc sa ramana insarcinate nu exista niciun motiv sa nu se vaccineze.

Nu exista dovezi ca vaccinul reduce sansele de a ramane insarcinata mai tarziu. Expertii Colegiului Regal de Obstetricieni si Ginecologi din Marea Britanie sunt de parere ca „femeile care incearca sa ramana insarcinate nu trebuie sa evite sarcina dupa vaccinare”. Totodata, si specialistii Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania recomanda ca sarcina sa nu fie amanata dupa vaccinare, iar persoanele care raman insarcinate in intervalul dintre doze sa nu evite efectuarea rapelului.

3. Am auzit ca vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculina. E adevarat?

NU. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, inainte si dupa vaccinare. Vaccinarea nu modifica numarul de spermatozoizi sau calitatea acestora.

Persoanele care sunt ingrijorate de fertilitatea masculina trebuie, de asemenea, sa ia in calcul faptul ca infectia SARS-CoV-2 in sine reduce calitatea lichidului seminal.

4. Sunt insarcinata. Ar trebui sa ma vaccinez? Care sunt riscurile daca fac COVID-19 in timpul sarcinii?

Exista riscuri asociate cu COVID-19 in special in a doua jumatate a sarcinii. Pacientele insarcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensiva comparativ cu persoanele infectate care nu sunt insarcinate.

Conform articolului care a studiat evolutia persoanelor insarcinate in intervalul martie – octombrie 2020 ( cand nu erau inca circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infectioase), femeile insarcinate infectate cu COVID-19 prezinta un risc mai crescut de complicatii severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensiva, nastere prematura.

Riscul de mortalitate materna a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare in grupul de femei insarcinate si infectate cu virusul SARS-CoV-2.

In randul femeilor insarcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scazute, mai putin riscul de preeclampsie care ramane destul de ridicat.

Nasterea prematura si pierderea sarcinii sunt mai frecvente decat in mod normal la pacientele insarcinate care se infecteaza cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelusii lor sunt mai predispusi sa fie internati in unitatile de terapie intensiva neonatala.

Vezi mai multe intrebari si raspunsuri privind vaccinare anti-Covid, sarcina, fertilitatea si alaptarea, AICI.

Susa: CNCAV (material adaptat dupa Victoria Male, lector in imunologie reproductiva la Imperial College London).

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.