Unitati mobile de screening pentru cancerul de col uterin achizitionate de Ministerul Sanatatii


Ministerul Sanatatii a achizitionat 8 unitati mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate si dotate, prin Unitatea de Management al Proiectului Bancii Mondiale (UMPBM) ‘Reforma Sectorului Sanitar – Imbunatatirea Calitatii si Eficientei Sistemului Sanitar’, finantat prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Potrivit unui comunicat de presa al MS, cele 8 unitati vor consolida programul national de screening pentru cancer de col uterin si vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

‘Autospecialele vor fi livrate catre 7 centre nationale in saptamana 20-24.08.2018, urmand ca ulterior finalizarii procedurilor de inmatriculare si stabilirii cadrului general de functionare sa se inceapa campanii regionale de testare’, scrie in comunicatul MS.

Unitatile sanitare beneficiare ce participa la campania nationala pentru depistarea cancerului de col uterin si catre care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’ Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ‘Pius Brinzeu’ Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Institutul Regional Oncologic Iasi (2 buc.), Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu’ Bucuresti, Institutul National Pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandrescu-Rusescu’ Bucuresti.

MS a demarat implementarea a 7 programe de screening, in cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila, in valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului national de screening si a capacitatii tehnice a sistemului de sanatate de a furniza servicii medicale preventive.

Cele 7 programe sunt: depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de san, cancer colorectal, hepatita, screening cardiovascular si programe destinate gravidei si copilului.

„Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiaza de finantare in valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru cresterea in continuare a capacitatii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are in vedere initierea unei proceduri de achizitie de echipamente medicale destinate dotarii centrelor regionale de patologie si citologie”, se mai precizeaza in comunicatul minsterului.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.