S-a descoperit ca un tratament testat pentru Alzheimer poate regenera dintii

Cercetatorii au creat un medicament care ar putea regenera dintii. Descoperirea a fost facuta accidental, in timp ce oamenii de stiinta lucrau la un tratament pentru pacientii cu Alzheimer.

Acest medicament functioneaza prin stimularea celulelor stem din pulpa dintilor, sursa de dentina noua. Dentina este substanta mineralizata sub smaltul dintelui si distrusa de cariile dentare.

Dintii pot regenera in mod natural dentina, fara asistenta, dar numai in anumite circumstante. Pulpa trebuie expusa prin infectie, cum ar fi degradarea, sau traume pentru a determina fabricarea dentinei. Dar chiar si atunci, dintele poate sa redea doar un strat foarte subtire (nu este suficient pentru a repara cavitatile cauzate de carii, care sunt in general adanci). Medicamentul modifica acest rezultat, deoarece impiedica GSK-3, care opreste formarea dentinei.

In cadrul cercetarii, echipa a introdus bureti biodegradabili din colagen inmuiat in noul tramentul in cavitati. Buretii au declansat cresterea dentinei si, in sase saptamani, daunele au fost reparate. Structura de colagen a buretilor s-a topit, lasand doar dintele intact, relateaza site-ul playtech.ro

Pana in prezent, procedura a fost utilizata numai pe dinti de soareci. Cu toate aceste, profesorul universitar Paul Sharpe a declarat ca folosirea unui medicament care a fost deja testat in studiile clinice pentru boala Alzheimer ofera o oportunitate reala de a obtine rapid tratament dentar in clinici, potrivit site-ului Futurism.com.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.