Un studiu recent explica de ce barbatii sunt mai vulnerabili in fata infectiei cu Covid-19

In sangele barbatilor s-au constatat niveluri mai ridicate ale unei enzime cheie utilizata de coronavirus pentru a infecta celulele, arata un studiu despre care transmite Reuters.

Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se gaseste in inima, rinichi si in alte organe. In cazul Covid-19 – boala respiratorie cauzata de noul coronavirus – se crede ca aceasta joaca un rol in modul in care infectia progreseaza in plamani, relateaza si Agerpres.

Analizand mii de barbati si femei, cercetatorii au masurat concentratiile de ACE2 in probe de sange prelevate de la peste 3.500 de pacienti cu insuficienta cardiaca din unsprezece tari europene.

Studiul a inceput inainte de pandemia de coronavirus, au precizat cercetatorii, astfel ca nu a inclus pacienti cu COVID-19, insa, cand alte cercetari au inceput sa indice ca ACE2 este o enzima cheie din spatele modului in care noul coronavirus patrunde in celule, echipa de cercetare a observat suprapuneri importante cu studiul lor.

”Cand am descoperit ca unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la barbati decat la femei, mi-am dat seama ca acest lucru avea potentialul de a explica de ce barbatii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 in comparatie cu femeile”, a declarat Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului, citat de sursele mentionate.

ACE2 este un receptor de pe suprafata celulelor care se leaga cu noul coronavirus si ii permite acestuia sa patrunda in celule si sa le infecteze.

La fel ca si in plaman, ACE2 se gaseste in inima, rinichi, in tesuturile care captusesc vasele de sange si, in niveluri ridicate, in testicule.

De altfel, cercetatorii au indicat ca prezenta sa in testicule ar putea explica de ce barbatii sunt mai vulnerabili la Covid-19. Studiul a fost publicat, de curand, in European Heart Journal.

Etichete: infectie covid-19, infectare coronavirus, risc coronavirus, barbati covid-19, enzima covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.