Un studiu recent confirma efectele Covid-19 asupra creierului

Efectele neurologice ale bolii Covid-19 par sa fi fost confirmate de cercetari recente, inclusiv in cazul formelor usoare, informeaza AFP.

Se observa un impact daunator asociat SARS-Cov-2 asupra creierului persoanelor infectate cu luni in urma, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature, relateaza si Agerpres.

Ideea nu este noua. A fost evocata inca de la debutul pandemiei, la inceputul anului 2020, numerosi medici observand tulburari neurologice la pacientii cu COVID-19.

Insa, studiul publicat de curand a fost efectuat pe un numar relativ mare de persoane – cateva sute – si a vizat starea creierului lor.

Care sunt rezultatele?

In medie, o infectie cu coronavirus are ca rezultat, cateva luni mai tarziu, o pierdere sau o leziune de 0,2% pana la 2% a tesutului cerebral comparativ persoanele sanatoase, au constat cercetatorii.

„Pentru a ne face o idee cu privire la amploarea acestor efecte, le putem compara cu ceea ce se intampla in timpul imbatranirii normale: stim ca oamenii pierd in fiecare an intre 0,2% si 0,3% din substanta cenusie in regiunile asociate memoriei”, a explicat Gwenaëlle Douaud, cercetatoare principala care a contribuit la acest studiu, potrivit surselor citate.

Totusi, oamenii de stiinta fac o observatie cruciala, dar care poate fi interpretata in mai multe moduri: dupa o infectie cu COVID-19, zonele creierului cele mai afectate sunt cele asociate perceptiei mirosurilor.

Pierderea mirosului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Probabil este cauzat de faptul ca nervul olfactiv este atacat de virus sau, dupa cum sugereaza un studiu recent, de raspunsul imunitar la infectie.

Acest efect este, insa, reversibil. „Ne putem gandi ca odata cu revenirea simtului mirosului, aceste anomalii cerebrale vor deveni mai putin evidente in timp”, a mai conchis cercetatoarea.

Etichete: efecte covid-19, efecte asupra creierului covid-19, efecte neurologice covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.