Un simplu test iti poate salva viata!


In Romania, cancerul intestinului gros (colorectal) ocupa al doilea loc, ca frecventa, fiind inregistrate 10.300 de cazuri noi pe an dintre care 5.700 de decese anual. Daca este depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat, iar una dintre cele mai mai simple metode de depistare este testul hemocult.

Anca Rusen

In Europa, anual sunt diagnosticate 450.000 de cazuri noi, iar dintre acestea 230.000 de pacienti isi pierd viata. Iar la nivel mondial datele statistice sunt de-a dreptul infricosatoare, astfel specialistii sustin ca 1.360.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer, iar numarul deceselor ajunge la 700.000 de persoane.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul intestinului gros este o tumora solida care se formeaza prin inmultirea necontrolata a unor celule, lucru care conduce la aparitia unor polipi fie in colon, fie in rect. Intestinul gros (1,5 m) este format din cecum, colon (1,3 m) si rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numeste si cancer colorectal.

Specialistii avertizeaza ca depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat, iar una dintre cele mai mai simple metode de depistare este testul hemocult. Testul are ca scop identificarea sangerarilor ascunse in scaun.

Prima campanie de testari gratuite

In sprijinul pacienilor aflati la risc dar nu numai acestora, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a oferit gratuit 500 astfel de teste tuturor celor interesati. Tot ce trebuie sa faca o persoana este sa intre pe site-ul www.invingemcancerul.ro si sa solicite testul care va fi trimis, gratuit, la adresa mentionata de doritor. Atentie! In cazul in care testul identifica sangerari ascunse in scaun, persoana in cauza trebuie sa se prezinte urgent la medicul de familie pentru alte investigatii.

”Am decis sa oferim 500 de teste hemocult si sa incurajam oamenii sa isi faca anual aceasta analiza. Este prima actiune de acest gen derulata in Romania, in lipsa unui program national de screening pentru aceasta forma de cancer. Studiile au aratat ca testul hemocult, facut anual, reduce cu 16% riscul aparitiei cancerului intestinului gros” a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Cezar Irimia (foto), presedintele FABC.

25 de tari au programe de screening pentru cancerul colorectal, Romania insa nu!

25 dintre cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene au implementat programe de screening pentru cancerul colorectal, se arata intr-un document publicat in anul 2017. (Cancer Screening in the European Union, 2017, report on the implementation of the Council Recommendation on cancer screening).

Care sunt simptomele cancerului colorectal:

Conf. dr. Adina Croitoru (foto), medic primar oncolog, doctor in medicina, la Institutul Clinic Fundeni, prezenta la conferinta alaturi de Cezar Irimia, presedintele FABC, a explicat care sunt principalele simptome ale acestui tip de cancer.

● Sangerarile in scaun. Insa, atentie! Sangele prezent in scaun poate fi semnul si altor afectiuni precum: hemoroizi, fisuri anale, colita ulcerativa, ulcer duodenal, si de aceea este important ca pacientul sa mearga la medic, sa discute cu acesta si sa fie supus analizelor amanuntite.
●Modificarea tranzitului intestinal – constipatie sau diaree.
●Modificarea aspectului si consistentei scaunului.
●Senzatia ca intestinul nu a fost golit complet dupa eliminarea scaunului.
● Senzatia de balonare.
● Scaderea inexplicabila in greutate.
● Starea de oboseala si slabiciune neexplicata.
● Durerile la nivel rectal sau anal.
● O masa palpabila la nivel abdominal.
● Durere, crampe sau umflarea abdomenului.
● Anemie prin deficit de fier.

Specialistul a mai precizat si faptul ca desi cauzele exacte ale acestui tip de cancer nu sunt inca cunoscute pe deplin, trebuie sa tinem cont de factorii de risc.

Principalii factori de risc sunt:

● Antecedente in familie: riscul creste daca o ruda de gradul I a fost diagnosticata cu aceasta boala pana la varsta de 45 de ani.
● Varsta: mai mult de 90% dintre cazuri apar la pacienti cu varsta de peste 50 ani.
● Sexul: cancerul de colon apare mai ales la femei, iar cancerul rectal mai frecvent la barbati.
● Fumatul creste de 2.5 ori riscul de aparitie a adenoamelor.
● Alcoolul consumat in cantitati crescute, in fiecare zi (in special berea), dubleaza riscul de aparitie a acestei boli.
● Dieta: dietele vegetale cu continut bogat in fibre si sarac in grasimi pot reduce riscul de cancer al intestinului gros. Consumul crescut de grasimi si glucide rafinate se asociaza insa cu un risc crescut.

Exista tratament?

Da, exista. Insa este esential ca boala sa fie descoperita in stadii incipiente. Interventia chirurgicala este cea mai frecventa metoda de tratament, dar in functie de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic pana in stadii avansate. Cu cat este diagnosticat mai precoce, cu atat sansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii sa vina la medic, sa nu aiba frica. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!” a mai spus conf. dr. Adina Croitoru, medic oncolog la Institutul Clinic Fundeni, din Bucuresti.

Cum se previne?

•Saptamanal trebuie facut cel putin 150 de minute de activitate fizica de intesitate moderata sau 75 de minute de activitate fizica de intensitate crescuta.
•Mananca cat mai putina carne rosie – vita, porc si miel. Recomandarile la nivel mondial sunt de 500 g/saptamana, adica 70g/zi pentru a preveni riscul de a face cancer.

De asemenea, daca ai peste 50 de ani este indicat:
•Sa faci un test hemocult si sa testezi markerii tumorali o data pe an,
•data la 5 ani se face o sigmoidoscopie,
•data la 10 ani o colonoscopie.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.