Un parinte autoritar poate determina copilul sa consume alcool sau droguri

parinti-autoritariParintii autoritari au un risc mult mai mare sa aiba copii care sa consume alcool, droguri sau sa fumeze. Relatia dintre un parinte autoritar si copiii sai este considerata de specialisti motivul pentru care adolescentii incep sa consume alcool si chiar droguri.

Regulile prea stricte influenteaza negativ comportamentul adolescentilor

Institutul European de Studii pentru Preventie alaturi de specialisti de la universitati europene au analizat influenta pe care o au parintii autoritari asupra comportamentului copiilor in sase tari: Marea Britanie, Suedia, Portugalia, Spania, Slovenia si Republica Ceha.

Autorii studiului, citati de elmundo.es, considera ca tipul parintelui autoritar este cel care impune norme si reguli, si care este mai putin afectuos cu copiii sai.

La polul opus, parintii considerati indulcenti se raporteaza cu multa afectiune catre copii fara a impune multe restrictii.

Specialistii considera ca atitudinea cea mai buna a parintilor trebuie sa fie o imbinare intre stilul democratic si stilul indulgent. O astfel de atitudine ii poate proteja pe copii de activitati cu risc major, precum consumul de droguri sau de alcool.

Randamentul scolar depinde de relatia dintre parinti si copii

Specialistii considera ca un copil va avea rezultate mai bune la scoala daca parintii vor avea o atitudine indulgenta, de intelegere, aratandu-i foarte multa afectiune.

Si stima de sine a copilului este mai mare daca parintii sunt indulgenti si nu impun reguli stricte in activitatile copilului.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.