Un nou tratament pentru cancerul la san


Un medicament utilizat pentru tratarea carcinomului pulmonar poate sta la baza unei noi terapii tintite pentru femeile diagnosticate cu cancer la san, conform concluziilor unui studiu citat de Press Association.

Oamenii de stiinta din cadrul Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie au descoperit ca medicamentul crizotinib, folosit in prezent contra tumorilor pulmonare, poate distruge celulele canceroase care prezinta o anumita mutatie genetica, relateaza si Agerpres.

In urma studiilor, ei au concluzionat ca acesta poate tinti carcinomul lobular invaziv ce prezinta mutatia e-caderina pe baza unei abordari terapeutice cunoscuta sub denumirea de letalitate sintetica.

Potrivit estimarilor, doar in Marea Britanie circa 7.150 de femei sunt diagnosticate anual cu tumori de san care prezinta aceasta mutatie genetica. Insa, in ciuda prevalentei crescute, nu exista in prezent niciun tratament care tinteste in mod specific acest tip de celule canceroase despre care sunt cunoscute foarte putine lucruri.

Oamenii de stiinta noteaza ca in cazul celulelor normale, proteina e-caderina actioneaza ca un liant, ajutandu-le sa se uneasca, insa mutatiile la nivelul e-caderinei cauzeaza dezvoltarea celulelor canceroase si diviziunea lor anormala.

Astfel de mutatii se manifesta la peste 13% dintre cazurile de cancer de san si sunt observate la pana la 90% dintre toate cazurile de carcinom lobular ce apar in zonele sanului asociate procesului de lactatie, mai noteaza Agerpres.

Noua cercetare a fost publicata in jurnalul Cancer Discovery. A doua faza de experimente este in curs de desfasurare, cercetatorii sperand ca va conduce catre realizarea celei de-a doua terapii medicamentoase tintita ce utilizeaza letalitatea sintetica, dupa olapariv – primul inhibitor PARP aprobat pentru tratarea cancerului mamar.

”Din ce am observat pana acum, aceasta este cu siguranta o abordare promitatoare si suntem foarte entuziasti cu privire la posibilitatea aplicarii concluziilor noastre stiintifice in cadrul testelor clinice”, a declarat Chris Lord, unul dintre autorii principali ai studiului si profesor de genomica a bolii canceroase in cadrul centrului de cercetare Breast Cancer Now din Marea Britanie.

Delyth Morgan, director executiv la Breast Cancer Now, care a finantat studiul, a declarat ca in cazul in care aceasta ”descoperire incitanta” isi dovedeste eficacitatea in testele de laborator ar putea permite utilizarea unui medicament pentru cancerul pulmonar pentru realizarea primei terapii tintite pentru miile de femei diagnosticate cu carcinom lobular.

”Anual, peste 7.000 de paciente sunt diagnosticate cu cancer de san ce prezinta aceasta mutatie genetica, insa pana in prezent am stiut prea putine despre cum poate fi ajustat tratamentul pentru a se tinti aceste defecte. Terapiile hormonale pot fi incredibil de greu urmat pe termen lung si, tinand cont de rezistenta – din pacate deseori manifestata in randul acestor paciente – speram ca aceasta clasa de medicamente poate oferi optiunea mult dorita de numeroase persoane”, a mai spus Morgan, conform sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.