Un nou tip de concediu pentru salariatii parinti

concediu-parintiSalariatii parinti vor putea sa beneficieze de un nou tip de concediu conform un proiect de act normativ adoptat in sedinta de Guvern de miercuri, 16 septembrie.

Noul tip de concediu este cel de acomodare pe durata perioadei in care li se va incredinta un copil in vederea adoptiei. Acest proiect a fost initiat de Ministerul Muncii si s-a aflat in dezbatere publica in primavara acestui an.
Propunerea de act normativ prin care se vor aduce modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, prevede ca noul concediu va avea o durata de cel mult 90 de zile.

In acest timp, salariatul indreptatit (oricare dintre cei doi soti ai familiei adoptatoare) va primi si o indemnizatie lunara.

Concediul de acomodare si indemnizatia vor fi acordate la cerere, pentru persoanele care vor sa adopte un copil, aceste drepturi urmand sa fie stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.

„Pe perioada concediului (…), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (…), a contributiei (…), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, scrie in proiectul de lege, in forma lansata in dezbatere publica.

Totodata, pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se vor datora impozit sau contributiile sociale obligatorii, exceptand CASS. Iar perioada respectiva va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului.

In plus, perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.