Un nou dispozitiv ajuta persoanele nevazatoare sa citeasca

persoane-nevazatoareCercetatorii de la MIT Media Lab au dezvoltat un dispozitiv sub forma unui inel pe care persoanele nevazatoare il pot folosi pentru a citi. Dispozitivul numit FingerReader asista persoanele fara vedere la citirea unui text tiparit, scanand textul si oferind un feedback audio.

Cum functioneaza dispozitivul util persoanelor nevazatoare

Pentru a citi, persoana nevazatoare trebuie doar sa isi puna dispozitivul pe deget asemenea unui inel si sa parcurga fiecare rand cu ajutorul degetului.

O camera atasata dispozitivului scaneaza fiecare cuvant, iar dispozitivul, in timp real, “citeste” cu voce tare cuvintele.

Foarte important este ca dispozitivul il atentioneaza pe cititor atunci cand a iesit de pe rand sau cand a ajuns la capat de rand prin semnale auditive.

Acest dispozitiv poate fi folosit de persoanele nevazatoare cand citesc o carte, o revista sau chiar meniul de la restaurant.

La nivel mondial, 285 de milioane de persoane au deficiente de vedere

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 200 de milioane de persoane se confrunta cu deficiente de vedere.
La nivel mondial, 39 de milioane de persoane sunt nevazatoare.

Chiar daca in momentul de fata dispozitivul FingerReader este doar un prototip, inventatorii lui precizeaza ca in curand ar putea fi disponibil pe piata, venind in ajutorul a milioane de persoane la nivel mondial.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.