Un copil cu autism din Romania va fi tratat cu propriile celule stem, in cadrul unui studiu realizat in America


Un copil din Romania, diagnosticat cu tulburari de spectru autist, urmeaza sa fie tratat cu propriile celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical, terapia urmand a avea loc la Duke University Medical Center (SUA), unul dintre centrele internationale cu experienta in transplant si in medicina regenerativa.

„Pentru prima data, un copil din Romania, diagnosticat cu tulburari de spectru autist, urmeaza sa fie tratat cu propriile celule stem din sangele cordonului ombilical. Terapia va avea loc la Duke University Medical Center (SUA), unul dintre cele mai cunoscute centre la nivel international, cu experienta de zeci de ani in transplant si in medicina regenerativa”, se arata intr-un comunicat al Retelei medicale ”Regina Maria”.

Potrivit sursei citate, proba a fost stocata timp de patru ani la Regina Maria – Banca Centrala de Celule Stem.

„Familia si-a dorit foarte mult sa faca parte din acest program, iar in 2017 a luat decizia de a realiza terapia autologa (sau terapie cu celule proprii) la acest centru medical renumit pentru premierele medicale si succesul inregistrat pe parcursul a zeci de ani. Tot in 2017 au inceput demersurile realizate alaturi de Banca Centrala de Celule Stem pentru parcurgerea tuturor etapelor dintr-un proces complex, din care trimiterea probei era doar varful aisbergului. Trimiterea probei este ultimul pas dintr-un proces ce vizeaza nu doar selectia foarte riguroasa a candidatilor eligibili pentru tratament, ci si a unitatilor de celule stem care se califica pentru astfel de terapii celulare”, afirma directorul Bancii Centrale de Celule Stem, dr. Tudor Panu, citat si de Agerpres.

Conform sursei citate, Banca Centrala de Celule Stem a inceput prin a trimite documentatia legata de parametrii de calitate ai unitatii de sange din cordonul ombilical, iar, in urma analizei, Duke University Medical Center a acceptat ca baietelul sa intre in procesul de selectie pentru terapie.

„A urmat un proces complex: confirmarea compatibilitatii dintre unitatea stocata si copil (teste HLA), evaluarea starii de sanatate a copilului (chestionar medical complex, istoric medical, rezultate ale evaluarilor anterioare, teste genetice, teste sanguine, interviuri video si fotografii ale baietelului). Copilul a fost acceptat pentru a fi tratat in cadrul studiului clinic aprobat de catre FDA (Food and Drug Administration, autoritate competenta in SUA) ‘Expanded Access Protocol – Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries’. In acest studiu pot participa copii care au afectiuni neurologice si au disponibila o unitate de celule stem din propriul sange de cordon ombilical sau de la un frate compatibil”, se mai arata in comunicat.

Transportul probei, in conditii optime, catre centrul medical a fost realizat la inceputul lunii martie 2018.

Terapia cu celule stem va fi realizata peste aproximativ doua luni de catre o echipa cu experienta vasta atat in medicina regenerativa, cat si in transplant, mai transmite sursa mentionata.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.