Ulcerul gastric si duodenal

Efectul controalelor anuale asupra morbiditatii si mortalitatiiUlcerul gastric si duodenal are o incidenta mare de aproximativ 10% din populatia generala. Acesta este caracterizat de o evolutie cu cu episoade dureroase periodice care alterneaza cu episoade fara simptome.

Cauze:

Factorii genetici:

-riscul de a avea un copil care o sa se imbolnaveasca de ulcer este de 2-3 ori mai mare daca dumneavoastra suferiti de ulcer gastric sau duodenal.

Factorii de mediu:

-consumul de alcool  si fumatul favorizeaza aparitia ulcerului
-consumul de alimente care stimuleaza secretia gastrica,cum ar fi cafeaua, ciocolata, afumaturi,prajeli,sosuri,condimente
-consumul de antiinflamatoare
– nesteroidiene,corticosteroizi
-stresul psihic sau surmenajul
-alte boli care favorizeaza ulcerul sunt,pancreatita  cronica,ciroza hepatica,boli inflamatorii ale colonului(boala (Crohn),pietrele la rinichi(litiaza renala),BPOC(bronhopatia cronica obstructiva, care apare mai ales la fumatori, hiperparatiroidismul.

Semne si simptome: boala se manifesta printr-o serie larga de simptome, asa cum sunt durerea la nivelul stomacului sau duodenului, greata, varsaturi, balonari, cresterea sau din contra scaderea poftei de mancare (de exemplu in ulcerul gastric apare lipsa poftei de mancare deoarece mancarea intensifica durerea).

Durerea este principala manifestare din ulcer. Trebuie sa stiti cateva din particularitatii durerii pentru a va prezenta la medic sa va faca investigatii si daca se confirma boala tratamentul corespunzator tinand cont ca mai ales ulcerul gastric netratat se poate complica. Aceste particularitati sunt:

1.Caracterul durerii – poate fi ca o foame dureroasa,senzatie de durere epigastrica,senzatia de roadere sau durere colicativa.

2.Localizarea durerii – in zona stomacului sau duodenului(durerea epigastrica).

3.Ritmicitatea – durerea este,cum am mentionat mai mentionat mai sus de alimente,apare inainte de masa sub forma de foame dureroasa,este calmata de alimente dar reapare dupa masa,mai devreme in ulcerul gastric si mai tarziu in ulcerul duodenal.

4.Periodicitate – de obicei durerea apare primavara si iarna pentru ulcerul duodenal,iar vara si iarna pentru cel gastric

5.Episoadele durerii durea circa 3-4 saptamani in functie de gravitatea bolii,evoluand apoi spre vindecare,iar intre episoade bolnavul este asimptomatic.

Investigatii paraclinice

Se pot face o serie de investigatii pentru a pune diagnosticul ulcerului,ca de exemplu examenul radiologic,examenul endoscopic,teste pentru Helicobacter pylori (este cea mai frecventa cauza in aparitia ulcerului fie gastric sau duodenal.

Complicatiile ulcerului, mai ales a celui gastric sunt, in primul rand hemoragia exteriorizata prin gura care are aspect de `zat de `cafea`(hematemeza) sau  cele care manifesta  prin materiile fecale (melena-scaunele devin foarte inchise la culoare,uneori chiar negre). Si totusi, este de remarcat ca hemoragia poate duce la ameliorarea durerii. O alta compicatie este penetratia in organele vecine,cum ar fi ficat, pancreas, fiere. Ea se manifesta,in pricipal prin durere de o intensitate foarte mare care apare mai ales noaptea. Si, in sfarsit,ulcerul se poate maligniza(cancer), mai ales cel gastric.

Toate aceste complicatii reprezinta urgente medico-chirurgicale care se interneaza in sectia de terapie intensiva.

Concluzia este sa va prezentati din timp la medic pentru a nu fi prea tarziu si sa faceti aceste complicatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.