UE lanseaza primul semnal politic serios cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati

Rata persoanelor cu handicapCentrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) saluta Rezolutia Parlamentului European din data de 20 Mai 2015 cu privire la implementarea Conventiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati la nivelul Uniunii Europene.

In urma Raportului pe care Uniunea Europeana l-a transmis catre Comitetul Conventiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati privind implementarea prevederilor Conventiei la nivelul UE, Comitetul ONU a adoptat si transmis o Lista de Puncte esentiale pe care Uniunea Europeana trebuie sa le adreseze in cel mai scurt timp.

In acest context, Parlamentul European a adoptat prezenta Rezolutie, prin intermediul careia solitica Comisiei, Consiliului si Statelor Membre o serie de masuri, dupa cum urmeaza:

  1. Solicita Consiliului si Statelor Membre sa accelereze procesul de redactare a Directivei privind Nediscriminarea la nivelul Uniunii Europene , care va avea un capitol dedicat educatiei persoanelor/copiilor cu dizabilitati.
  2. Soilicita Comisiei Europene sa colecteze date statistice dezagregate pe indicatori de varsta si gen – responsabilitate, care va reveni in mod automat si Statelor Membre pentru a fi in masura sa creeze politici publice adecvate nevoilor reale ale persoanelor cu dizabilitati.
  3.  Solicita Comisiei sa colaboreze direct cu organizatiile care reprezinta persoane cu dizabilitati , atat pe linia modificarilor legislative, cat si a raportarii la Comitetul ONU.
  4. Solicita Comisiei sa prezinte o propunere ambitioasa pentru un Act Unic European privind Accesibilitatea.
  5. Solicita Consiliului sa accelereze procesul de elaborare a propunerii de Directiva Europeana privind Accesibilizarea website-urilor institutiilor publice din UE.
  6. Recomanda ca fondurile europene sa fie utilizate in promovarea accesibilizarii pentru persoanele cu dizabilitati, a incluziunii acestoara, precum si pentru servicii sociale si medicale de calitate

Aceasta Rezolutie este un semnal politic important pe care Parlamentul European il lanseaza prin aceasta Rezolutie, in sensul in care in acest moment putem intelege faptul ca in scurt timp vom avea cel putin doua Directive europene, care vor reglementa nediscriminarea si incluziunea pe toate domeniile vietii sociale, nu numai din perspectiva locului de munca si al rasei. Reglementarea nediscriminarii printr-o Directiva europeana si din perspectiva educatiei persoanelor/copiilor cu dizabilitati, in spiritul Conventiei ONU, va acoperi vidul legislativ european existent in acest moment pe line de educatie si va stabili obligatii clare pentru Statele Membre, inclusiv pentru Romania.

„Acest fapt este extrem de important deoarece reprezinta punctul de la care Guvernul Romaniei va fi obligat sa inceapa procesul de de-segregare a copiilor cu dizabilitati, inchisi la marginea societatii in SCOLI SPECIALE”, declara Madalina Turza, director executiv CEDCD.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • PIRVU GABRIELA spune:

    de ce totusi inca firmele fac diferenta intre noi si cei sanatosi?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.