Tulburarile si bolile mintale repezinta cea mai mare crestere in randul bolilor cronice la nivelul judetului Caras Severin


Tulburarile si bolile mintale au inregistrat, in perioada 2012 – 2017, cea mai mare crestere, in judetul Caras-Severin, la nivelul bolilor cronice, printre cauze fiind imbatranirea populatiei si cresterea accesului la servicii medicale.

„Cea mai importanta crestere in cadrul intregului grup de boli cronice este cea a cazurilor de boli si tulburari mintale, unde s-a inregistrat o crestere cu 76,32%. Explicatiile acestui fenomen pot fi multiple si identificarea lor exacta ar necesita o investigatie amanuntita, atat medicala cat si sociologica. In lipsa acestei investigatii, noi opinam, ca si cauze, imbatranirea populatiei, cresterea stresului psihic la care este supusa populatia, din motive preponderent social-economice, precum si scaderea inhibitiei traditionale privind accesarea serviciilor psihologice si psihiatrice”, a declarat Daniel Botgros, purtator de cuvant DSP Caras-Severin, potrivit Agerpres.

Pe durata intregului interval analizat, reprezentantii DSP Caras-Severin au constatat persistenta pe primele locuri a acelorasi afectiuni, respectiv HTA (tensiunea arteriala) si cardiopatii ischemice, urmate indeaproape de diabetul zaharat, primele doua depasind impreuna 60% din totalul bolilor cronice, iar toate trei depasind 70% din totalul acestora.

Mai exact, tulburarile mintale au cunoscut o crestere de 76,32%, in 2017, fata de 2012, bolile cerebro-vasculare au crescut cu 66,27%, iar numarul persoanelor afectate de boli pulmonare cronice obstructive a crescut cu 51,12%. Diabetul zaharat este mai mare, in 2017, cu 34,32%, fata de 2012, in timp ce cazurile de HTA sunt mai multe cu 33,93%. Chiar si cazurile de epilepsie au cunoscut o crestere cu 28 de procente, mai relateaza sursa citata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2019 Edumedical
 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!