Tromboliza realizata cu succes de neurologii din Constanta la o pacienta de 90 de ani cu AVC

Specialistii Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta au efectuat cu succes prima tromboliza intravenoasa intr-un caz de accident vascular celebral (AVC) unei paciente in varsta de 90 ani.

Potrivit conducerii unitatii medicale, sansa acordata de protocoalele actualul program pilot, lansat de Ministerul Sanatatii, a facut pacienta sa fie adusa la spital in mai putin de o ora de la producerea accidentului vascular cerebral.

„Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat saptamana trecuta la o simulare nationala, desfasurata sub observatia directa a mai multor specialisti veniti de la Spitalul Universitar din Bucuresti, in cadrul procedurii fiind implementat protocolul national pentru efectuarea trombolizei”, a declarat Catalin Grasa, managerul SCJU Constanta citat de Agerpres.

Potrivit specialistilor, tromboliza este metoda terapeutica adecvata pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic si consta in injectarea unei substante trombolitice (denumita si fibrinolitica), capabila sa dizolve un cheag format pe vasul de sange, procedura fiind indicata tuturor pacientilor peste 18 ani, in primele trei ore de la instalarea simptomelor.

In cazul pacientilor care au suferit un AVC si au urmat tratamentul trombolitic in timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim, iar deficitul motor poate fi complet remis.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.