Tromboliza intravenoasa pentru pacientii cu AVC in 43 de spitale

Astfel, pacientii cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasa in primele 4 ore si jumatate de la debutul primelor simptome. Programul pilot ‘Actiunea prioritara pentru tratamentul interventional al AVC’ a fost extins de Ministerul Sanatatii de la 10 spitale la 43.

„Incepand cu anul 2019, Ministerul Sanatatii a extins programul pilot ‘Actiunea prioritara pentru tratamentul interventional al AVC’, derulat intre anii 2015 – 2018, prin intermediul caruia pacientii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasa in primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judete si municipiul Bucuresti. Avand in vedere aceasta crestere a numarului de centre care pot efectua tratament prin tromboliza intravenoasa si datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC in perioada 2015 – 2018, se estimeaza ca in viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienti cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scaderea semnificativa a consecintelor extrem de severe ale acestei afectiuni”, a scris Sorina Pintea pe Facebook, conform Agerpres.

Recunoasterea imediata a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importanta, intrucat tromboliza intravenoasa nu poate fi efectuata decat in primele 4 ore si jumatate de la debutul primelor semne.

O persoana care dezvolta brusc asimetria fetei, simte o scadere de forta musculara si cu slabiciunea unui membru, tulburare de vorbire sau de coordonare a miscarilor, trebui sa se prezinte de urgenta la spital,pentru ca acestea reprezinta semnele unui AVC.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.