Trei reguli pentru a nu face un accident vascular cerebral vara

accident-vascularTemperaturile ridicate din timpul verii ne pot afecta serios starea de sanatate. Cele mai afectate de caldura puternica sunt persoanele in varsta, copiii dar si bolnavii cu afectiuni cronice. Medicii ne avertizeaza sa nu stam in mijlocul zilei sub soarele puternic, sa ne protejam de razele ultraviolete si sa ne hidratam suficient.

Specialistii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ne recomanda trei masuri principale de preventie a afectiunilor cauzate de caldura prea puternica.

Petreceti mai mult timp in locurile racoroase

In zilele toride de vara, evitati sa stati in soare mai ales in mijlocul zilei. Purtati ochelari de soare, palarie de protectie si haine deschise la culoare care sa va acopere pielea.

Chiar si in interiorul locuintei sau la serviciu, asigurati-va ca este o temperatura potrivita si utilizati aparatele de aer conditionat daca este prea cald.

Faceti dusuri sau bai in care apa sa nu fie foarte fierbinte.

Hidratati-va suficient

Vara este recomandat sa beti si mai multa apa decat de obicei. Nu asteptati sa vi se faca sete pentru a bea inca un pahar de apa.
Specialistii ne recomanda sa bem intre doua si patru pahare de apa la un interval de o ora mai ales daca avem activitati in aer liber.
Evitati sa beti alcool sau alte bauturi si sucuri cu un nivel ridicat de zahar.

Recunoasteti simptomele cauzate de caldura puternica

O persoana afectata de caldura puternica transpira foarte mult, are senzatie de moleseala si slabiciune a corpului, se simte lipsita total de energie, poate avea o culoare pala a fetei, pulsul poate sa fie scazut.

De asemenea se poate confrunta cu greata, ameteli si varsaturi.

In aceste cazuri medicii recomanda sa mergem in locuri cu o temperatura potrivita, sa ne intindem pe un pat sau o canapea, sa ne imbracam cu haine racoroase. In cazul in care starea de ameteala sau varsaturile persista, trebuie sa ne prezentam in cel mai scurt timp la medic.

Caldura puternica poate cauza chiar un accident vascular cerebral care poate fi fatal daca nu se intervine la timp.

Cei mai expusi accidentelor vasculare cerebrale sunt persoanele care lucreaza in aer liber sau care calatoresc.

Principalele simptome in acest caz sunt cresterea temperaturii peste 40°C, durere de cap foarte mare, pielea devine rece si umeda, bataile inimii se accelereaza si se instaleaza starea de ameteala sau delir.

In cazul unui accident vascular cerebral din cazuza caldurii, victima trebuie mutata intr-un spatiu racoros. Urmatoarea masura este scaderea temperaturii corpului.

Este foarte important sa va adresati medicului la primele simptome si sa va protejati in fiecare zi de caldura puternica.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.