Trecerea la ora de iarna ne poate afecta fizic si psihic

Ultimul sfarsit de saptamana din octombrie inseamna trecerea oficiala a Romaniei la ora de iarna. Medicii spun ca acest lucru ne poate afecta starea psihica si fizica.

In noaptea de sambata spre duminica, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Cu toate ca vom dormi cu o ora mai mult, acest lucru ne poate afecta confortul fizic si psihic si poate declansa o tulburare afectiva de tip sezoniera.

Specialistii in santatea mintala spun ca depresia de iarna incepe sa se manifeste odata cu apropierea sezonului rece si cu scurtarea zilelor. Zilele mai intunecate pot deregla ceasul biologic, iar sanatatea psihica, in primul rand, poate fi afectata in mai multe moduri.

Insa, nu toate persoanele au aceleasi riscuri, ci unele au un nivel de adaptare mai rapid, asa ca dupa primele zile de la schimbarea orei, functioneaza din nou in limitele normalului.

Ce efecte negative poate avea ora de iarna asupra sanatatii

Lipsa de energie

Trecerea la ora de iarna poate face ca organismul, in primele zile, cel putin, sa devina confuz si lipsit de energie. Medicii spun ca pentru un tonus bun, este recomandat sa mancam mai multe fructe si legume proaspete. Astfel, corpul nostru se poate adapta mai repede schimbarilor.

Somnolenta si irascibilitate

In lipsa luminii naturale, cei mai multi oameni deveni somnolenti si implicit, mai iritati. Si, chiar daca mergem la culcare cu o ora mai devreme, medicii spun ca avem tendinta de a ne trezi mai tarziu. Pentru o adaptare cat mai buna, este recomandat sa respectam acelasi program de somn ca inainte.

Apetitul creste

Cu totii simtim nevoia ca iarna sa mancam mai mult si implicit sa acumulam kilograme in plus. In general, in aceasta perioada apetitul este crescut si putem simti nevoie de a consuma mai multi carbohidrati si produse procesate, la indemana, care nu necesita o preparare in detaliu.

Stresul creste pe masura ce se micsoreaza ziua

Pentru a evita o suprasolicitare la locul de munca si in privinta activitatilor pe care trebuie sa le facem in familie, psihologii spun ca trebuie sa evitam gandul ca „nu ne ajunge timpul”. Gandurile de acest fel nu fac decat sa ne creasca nivelul de stres si sa ne induca un comportament anxios.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.