Tratamentele pentru Parkinson pot duce la tulburari de comportament precum jocurile de noroc sau dorinte sexuale accentuate

tratament-boala-parkinsonUn studiu al oamenilor de stiinta rastoarna din nou lumea medicala. Cercetatorii din America au constatat ca unele tratamente care se administraza pentru boala Parkinson, sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a obsesiei pentru jocuri de noroc, a dorintei  de a face cumparaturi si a unei activitati sexuale exacerbate.

Un studiu dat publicitatii de curand de Agentia Reuters arata ca in ultimii 10 ani, cel putin, au fost raportate tot mai multe cazuri de tulburari comportamentale impulsive legate de medicamentele prescrise pentru tratamentul bolii Parkinson.

S-a constatat, de asemenea, ca aceste problemele dispar in momentul in care persoanele afectate inceteaza sa mai ia aceste medicamente, potrivit cercetatorului Thomas J. Moore de la Institutul pentru Practici Medicale Sigure din Alexandria, Virginia, autorul principal al studiului.

Medicamentele agoniste pentru dopamina (care activeaza receptorii nervosi pentru acest hormone) sunt responsabile pentru comportamente impulsive anormale in cazul a 14% dintre pacienti, potrivit unei informari de pe site-ul Fundatiei pentru Maladia Parkinson referitor la un studiu efectuat anterior, scrie si Mediafax.

Pentru a analiza aceasta legatura, echipa condusa de cercetatorul Thomas J. Moore a analizat 2,7 milioane de ocurente ale unor efecte secundare negative grave ale medicamentelor, raportate cu ajutorul sistemului agentiei americane pentru medicamente (FDA) intre 2012 si 2013, in Statele Unite si alte 21 de tari.

Astfel, pe parcursul cercetarilor s-au identificat  peste 1500 de ocurente ale unor tulburari de comportament, 710 legate de medicamentatia agonista pentru dopamina si 870 asociate altor medicamente.

Conform autorilor studiului, acei bolnavi care luau medicamentele agoniste pentru dopamina erau de 277 de ori mai predispusi la a experimenta tulburari comportamentale decat cei care luau alte medicamente.

„Acest fapt ne arata ca raportarile de asociere a unui medicament cu comportamente precum participarea obsesiva la jocuri de noroc sau activitatea sexuala intensa sunt extrem de rare, cu exceptia acestui tip de medicamente”, a declarat  cercetatorul Thomas J. Moore, citat de Reuters si Mediafax.

Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu afirma ca tratamentele de gen ar trebui sa fie insotite de avertismente clare privind riscurile de tulburari comportamentale pe care le pot induce. Acest lucru nu se intampla in prezent.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.