Tratamente de imunoterapie la Spitalul Clinic Judetean Constanta

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) poate oferi acces pacientilor la cele mai noi tratamente de imunoterapie. Aceasta este concluzia unei mese rotunde organizata la finalul saptamanii trecute.

In cadrul mesei rotunde, conf. univ. dr. Laura Mazilu, seful Clinici de Oncologie a SCJU Constanta, a afirmat ca unitatea medicala in care profeseaza poate oferi pacientilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie.

„La SCJU Constanta, putem oferi pacientilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie si speram ca in viitor sa putem avea la dispozitie un arsenal terapeutic tot mai variat, in sprijinul celor care au nevoie cel mai mult. Daca este sa comparam imunoterapia cu chimioterapia avantajul consta intr-un profil de toxicitate diferit. Imunoterapia nu are toxicitatile chimioterapiei, este bine tolerat si are un alt profil de reactii adverse pe care si noi a trebuit sa le invatam si cu care sa ne obisnuim dar aceasta incidenta este mica si asa cum am spus deja este bine tolerat de pacienti. In ultimii doi ani au fost facute eforturi mari in acest sens, in Romania si a fost aprobat pentru rambursare cred ca un un numar mai mare de 20 de molecule, pe indicatiile oncologice si suntem increzatori ca o sa avem la dispozitie din ce in ce mai multe molecule cu care o sa lucram”, a afirmat dr. Mazilu, conform Agerpres.

In legatura cu tratamentele specifice cancerului de vezica urinara, sefa Clinicii de Oncologie a SCJU Constanta spera ca intr-un timp scurt imunoterapia sa fie inclusa in programul national de catre Ministerul Sanatatii.

„Imunoterapia este un tratament inovator, este nou si are locul lui foarte bine stabilit in planul de tratament al cancerului de vezica si in principiu, cred ca aprobarea va veni in linia a doua, dupa chimioterapie. Este foarte important sa intelegem ca imunoterapia nu inlocuieste chimioterapia ci completeaza un peisaj terapeutic. Adica, in loc sa avem o linie de tratament pentru pacient si am numit aici chimioterapia, avem doua linii la dispozitie, adaugand si imunoterapia. Iar aceasta noua abordare vine cu avantajele si cu un raspuns favorabil. Imunoterapia in cancerul de vezica urinara reprezinta o noua line de tratament ce ar putea fi disponibila si pentru pacienti nostri dar asteptam sa se aprobe rambursarea si la noi in tara”, a mai precizat dr. Mazilu.

De asemenmea, si presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia, spune ca acest tratament a revolutionat abordarea pacientului si a bolii.

„Despre imunoterapie in general, va spun ca sunt foarte multe forme si la noi in tara, la diferite forme de cancer; acest tratament a revolutionat abordarea pacientului si bolii caci tinteste sistemul imunitar, nu celula maligna si stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu celula maligna. Imunoterapiile sunt si la noi in tara, pe mai multe forme de cancer, dar asteptam si pe cancerul de vezica. Sunt in studii si este foarte posibil sa fie si la dispozitia pacientilor din Romania, in scurt timp. Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer este puternica, am castigat nenumarate procese cu statul, in instanta, privind dreptul de acces la aceste terapii noi, nu cerem luna de pe cer, cerem doar dreptul la viata, asa cum este garantat de Constitutie, si cerem ca si noi sa fim tratati asemenea tuturor cetatenilor europeni. Important este sa fie introduse si in Romania si mai ales la timp, caci ceea ce ne lipseste noua, bolnavilor de cancer este tocmai timpul, aceste noi terapii care fac diferenta intre viata si moarte. Pentru tratarea cancerului de vezica asteptam noile molecule, care dupa cum stiu eu nu sunt inca introduse in tratamentele pacientilor cu cancer de vezica in Europa. Asteptam ca ele sa fie agreate in UE si sa le avem si noi la indemana. Actualmente, aceasta forma de cancer se trateaza anevoios, cu terapii vechi, cu efecte adverse destul de neplacute stricand mult calitatea vietii pacientului dar cu speranta ca vom avea acces cat mai rapid la terapii noi ceea ce va oferi pacientilor o sansa in plus la viata”, a declarat presedintele FABC, conform sursei citate.

La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promitator domeniu de cercetare in domeniul oncologiei, in prezent fiind studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, in peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

Etichete: imunoterapia, tratament cancer, imunoterapie cancer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.