Pacientii romani care sufera de o forma mai rara de scleroza multipla, scleroza multipla primar-progresiva (SMPP), au acces la un medicament aprobat in Uniunea Europeana pentru aceasta forma de boala, potrivit unui comunicat de presa.
„Pentru pacienti este extrem de important sa aiba acces cat mai devreme la diagnostic si la terapii moderne pentru ca este dovedit stiintific de studiile efectuate in ultimii 25 de ani ca inceperea cat mai rapida a tratamentului modificator al evolutiei bolii determina intarzierea instalarii dizabilitatii neurologice, astfel incat pacientii sa poata avea o viata cat mai aproape de normal, un timp cat mai indelungat. Din pacate, deocamdata nu exista un tratament care sa vindece scleroza multipla, insa medicamentele nou-aparute pot atenua manifestarile bolii si incetini accentuarea dizabilitatii. Astfel, cel mai important obiectiv pe care il urmarim in tratamentul sclerozei multiple este reducerea progresiei bolii, astfel incat sa nu asistam la scaderea calitatii vietii pacientilor cu scleroza multipla „, a adaugat dr. Irene Davidescu, sef de lucrari, medic primar neurolog, medic specialist psihiatru, sef sectie neurologie II si coordonator Program national scleroza multipla la Spitalul Colentina, potrivit comunicatului mentionat.
Scleroza multipla este o boala inflamatorie, dar si degenerativa, cronica, evolutiva, care afecteaza ireversibil celulele nervoase din creier si maduva spinarii.
Aceasta deteriorare afecteaza transmisia impulsurilor nervoase la nivelul structurilor sistemului nervos central, ducand astfel la aparitia unor semne si simptome neurologice, unele dintre ele ireversibile in timp (handicap motor, tulburari ale acuitatii vizuale, tulburari de echilibru, tulburari sfincteriene si sexuale, scaderea functiilor cognitive, precum si tulburari psihiatrice asociate).
Potrivit sursei citate, scleroza multipla primar-progresiva (SMPP) este caracterizata de evolutia constanta a simptomelor si mai ales a dizabilitatii fizice, in principal prin afectarea mersului, ceea ce scade calitatea vietii persoanelor diagnosticate cu aceasta forma de boala.
Simptome scleroza multipla primar-progresiva (SMPP)
Cele mai frecvente simptome sunt scaderea progresiva a mobilitatii membrelor inferioare, dar si superioare, aparitia contracturilor musculare, precum si probleme sfincteriene, ce pot aparea in scurt timp de la debutul bolii. Aceasta forma a bolii afecteaza adultii de peste 40-50 de ani, femeile si barbatii in egala masura si reprezinta 10-15 % din totalul cazurilor de scleroza multipla.
In Romania, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei
La nivel global, peste 170.000 de pacienti diagnosticati cu scleroza multipla au fost tratati pana in prezent cu acest medicament produs de compania Roche, care este prima si singura terapie indicata pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive (SMPP), fiind utilizata si in forma recurent-remisiva (SMRR), pentru care exista o serie mai larga de molecule indicate ca terapie de fond.
Aceasta maladie afecteaza circa 700.000 de persoane in Europa, dintre care aproximativ 96.000 sufera de forma primar progresiva de scleroza multipla, una dintre formele care provoaca invaliditati majore. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu SM sufera de forma recurent-remisiva (SMRR) sau primar progresiva (SMPP) la momentul diagnosticarii. In Romania, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei.
Etichete: scleroza multipla, scleroza multipla primar-progresiva, simptome scleroza multipla, tratament scleroza multipa