Toxiinfectiile alimentare | Cauze, simptome si tratament

Toxiinfectiile alimentare sunt reprezentate de un grup de boli acute, ce apar sporadic sau in epidemii, post ingestia de alimente contaminate cu diverse virusuri sau bacterii.

Epidemiile de toxiinfectii alimentare sunt mai frecvent intalnite in sezonul cald si sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igiena alimentara si igiena a mainilor, precizeaza Dr. Alla Aboud Moldovan, medic specialist infectionist la Spital Clinic CF Timisoara.

Cauzele toxiinfectiilor alimentare

Printre cauze se numara consumul de alimente contaminate, rezultat al depozitarii in conditii improprii, ori prepararea necorespunzatoare.

Germenii implicati in mod curent in aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt: Coci enterotoxigeni (Staph. Aureus, Enterococi), bacili aerobi si anaerobi, enterobacteriacee (Salmonella, Shigella, E.Coli).

Semne si simptome toxiinfectii alimentare

Intoxicatia alimentara se manifesta prin aparitia varsaturilor, a starii generale de rau, dureri abdominale si diaree.

Potrivit medicului infectionist, simptomatologia se poate ameliora la domiciliu prin masuri simple: evitarea alimentelor grase, prajite, adoptarea unei diete usoare, reprezentata predominant de consumul de orez fiert, praine prajita, evitarea deshidratarii, prin consumul crescut de ceai de menta si apa, si eliminarea consumului de alcool sau al bauturilor si alimentelor care pot fermenta.

Tratamentul toxiinfectiilor alimentare

Tratamentul toxiinfectiilor alimentare include repaosul alimentar, substitutia pierderilor de lichide si electroliti aparute in urma varsaturilor si a diareei, administrarea de antibiotice, in conformitate cu sensibilitatea germenilor care au cauzat intoxicatia alimentara, suport respirator in cazurile cu evolutie severa, administrarea de imunoglobuline pentru stoparea efectelor neurotoxinei la nivelul sistemului nervos si administrarea de antitoxina botulinica in cazul intoxicatiei alimentare cu C.botulinum.

In cazul unui episod de toxiinfectie alimentara severa, este necesara prezentarea la medic pentru diagnostic si tratament de specialitate, mai ales in cazul copiilor mici si varstnicilor.

Prevenirea toxiinfectiilor alimenatare se face prin respectarea masurilor de igiena a mainilor, spalarea alimentelor si depozitarea acestora in conditii corespunzatoare.

Sursa: Spital Clinic CF Timisoara /FB

Etichete: toxiinfectiile alimenatare, simptome toxiinfectie alimentara, tratament toxiinfectii alimenatare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.