Toti pacientii cu afectiuni TB vor fi tratati in cadrul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei

In 2018, Ministerul Sanatatii (MS) va dubla bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Astfel, MS va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei in vederea asigurarii accesului la diagnostic si tratament corect pentru toti pacientii afectati de tuberculoza, inclusiv tuberculoza multidrog rezistenta (MDR/XDR).

In prezent, sunt disponibile, in  lista de medicamente compensate 100%  care se acorda bolnavilor inclusi in Programul national de tratament al bolnavilor cu tuberculoza, un numar de 21 denumiri comune internationale (DCI), utilizate in tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibila sau multidrog – rezistenta.

„Pana la finalul acestui an, Ministerul Sanatatii va elabora o Hotarare de Guvern, prin care un numar de 9 DCI-uri necesare in tratamentul tuberculozei, asigurate pana acum prin finantare externa, vor fi introduse in lista de medicamente compensate si gratuite. Pentru aceste medicamente, la cererea Ministerului Sanatatii, Agentia Nationala de Medicamente si Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).
Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacientilor cu afectiuni TB, inclusiv tuberculoza multidrog rezistenta, conform ghidului national elaborat pe baza recomandarilor OMS”, scrie in comunicatul mentionat.

Ministerul Sanatatii a finalizat anul acesta procedura de achizitie publica centralizata pentru furnizarea mediilor de cultura necesare diagnosticului TB in mediul lichid, inclusiv a unor teste genetice, iar pana la sfarsitul anului va initia procedura de achizitie publica centralizata pentru medicamentele antituberculoase ale caror acorduri-cadru expira in luna septembrie 2018, precum si a medicamentelor care vor fi incluse in lista de medicamente compensate si gratuite prin HG.

Pana la finalizarea achizitiei centralizate a celor 9 DCI-uri, in caz de nevoie,  fiecare unitate sanitara care asigura tratamentul bolnavilor cu tuberculoza MDR/XDR poate achizitiona medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, se mai precizeaza conform sursei citate.

In vederea asigurarii accesului la diagnostic si tratament corect pentru toti pacientii TB inclusiv TB MDR/XDR, in absenta finantarii externe, Ministerul Sanatatii are in vedere si alte masuri:

•    testarea rapida pentru TB a unui numar de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum si asigurarea tratamentului si a suportului psihologic si social pentru un numar de 600 bolnavi TB MDR/XDR in cadrul unui proiect cu finanatare norvegiana al carui buget este de 10.000.000 Euro

•    instruirea unui numar de 1.320 medici pneumologi si asistente medicale din reteaua de pneumoftiziologie, precum si medici de medicina de familie in cadrul unui proiect finantat din fonduri structurale – ,,Imbunatatirea capacitatii tehnice a profesionistilor in identificarea, diagnosticul si tratamentul TB si a bolilor pulmonare’’ in valoare de 3.000.000 Euro;

•    depistarea activa a TB si TB latenta prin screening-ul unui numar de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate in detentie, populatia din mediul rural cu acces scazut la servicii de sanatate), furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport si subventii pentru cresterea aderentei la tratament pentru 15.000 pacienti in cadrul altui proiect finantat din fonduri structurale in valoare de 15.000.000 Euro;

•    accesarea unui grant de tranzitie din partea Fondului Global de lupta impotriva HIV/SIDA, TB si Malariei pentru a inlesni preluarea si implementarea in cadrul Programului National a interventiilor si serviciilor finantate pana in prezent de Fondul Global.

Tuberculoza (TB  –  prioritate de sanatate publica pentru Ministerul Sanatatii si pentru Guvernul Romaniei.
Rezultatele ultimilor ani demonstreaza o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii in tara noastra, urmare a derularii mai multor programe de combatere a acestei afectiuni.

Ministerul Sanatatii a aprobat o serie de masuri pentru imbunatatirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015 — 2020 si asumarea finantarii din bugetul Ministerului Sanatatii a activitatilor de prevenire, supraveghere si control a tuberculozei realizate la nivelul unitatilor sanitare care implementeaza Planul National de Tuberculoza.  

Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015 — 2020 (document aprobat de Guvernul Romaniei prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea TB ca problema de sanatate publica in Romania pana in 2050.

Interventiile incluse in documentul strategic urmaresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare si crestere a aderentei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoza si, in special, tuberculoza multidrog-rezistenta, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit MS, in ultimii ani, au fost inregistrate progrese importante in controlul acestei boli:

•    Rata de depistare este de peste 70% inca din anul 2009 iar in 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi si la 85% pentru cazurile cu TB MDR;

•    Incidenta Globala (IG) a scazut, in ultimii 14 ani, cu 54,6% (de la 142.2%ooo in 2002 la 64,8%ooo in 2016).

•    IG TB la copii a scazut cu 59,7% (de la 48,3%ooo in 2002 la 19,4%ooo in 2016);

•    Prevalenta TB a scazut cu 41,7% (de la 200,2%ooo in 2004 la 116,7%ooo in 2015);

•    Mortalitatea TB a scazut cu 50,9% (de la 10,8%ooo in 2002 la 5,3%ooo in 2015)

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.