Tot mai putini pacienti cu hepatita C acceseaza terapia antivirala in pandemie

Pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, se observa ca numarul pacienti care acceseaza terapia antivirala din programul de hepatita C este unul redus, atrage atentia Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Printre cauzele acestei situatii se afla dificultatea de a accesa unele servicii din spitale, programarile destul de tarzii in unele cazuri, dar si teama pacientilor de a nu ajunge in spitale si a se infecta cu noul coronavirus.

De asemenea, un alt factor ar fi rata de testare extrem de scazuta, comparativ cu ultimii ani.

In acest context, APAH-RO face apel catre toti cei implicati sa acorde o atentie deosebita testarii si identificarii pacientilor cu hepatite virale care au nevoie sa ajunga la un medic gastroenterolog sau de boli infectioase (acolo unde este posibil) pentru a primi terapia antivirala.

“Este momentul sa fim o echipa – medici/autoritati/asociatii de pacienti si sa gasim solutii pentru ca niciun pacient sa nu ramana fara medicatia de care are nevoie sau mai grav, sa nu fie depistat la timp. Intelegem situatia critica in care se afla sistemul de sanatate din Romania, dar pacientii cu afectiuni hepatice nu trebuie abandonati. Circuitele din spitale sunt esentiale, astfel incat atat pacientul, cat si medicul sa se simta in siguranta. Sa nu uitam ca vorbim de o boala infectioasa, daca ne gandim la infectiile cu virus hepatitic B, C sau B plus Delta, si, cu atat mai mult, trebuie sa invatam din experienta acestei pandemii”, a precizat Marinela Debu, presedinte APAH-RO, citata intr-un comunicat de presa.

“Chiar daca suntem in conditii de pandemie si aproape tot timpul ni-l ocupam cu pacientii cu infectie SARS-CoV-2, eu cred ca toate afectiunile cronice trebuie sa fie monitorizate. (…) Pacientii cu afectiuni hepatice cronice au nevoie de diagnostic, au nevoie de terapie si au nevoie, in general, de monitorizare. Cred ca putem gasi acea varianta de echilibru in care clinicile de specialitate, de boli infectioase sau de gastro-enterologie, sa se poata ocupa de pacientii cu afectiuni hepatice cronice, chiar daca pandemia va mai dura ceva timp de acum incolo. Cred ca ar fi o greseala destul de mare sa existe un lockdown pentru afectiunile cronice in general. Motivul este simplu. Acest interval de timp pana se rezolva pandemia sa duca la agravarea si lipsa de tratament chiar sa isi spuna cuvantul mai tarziu. Trebuie sa gasim acele variante ca lucrurile sa mearga in paralel: ceea ce tine de infectia SARS-CoV-2, pe de o parte, si ceea ce tine de rezolvarea afectiunilor hepatice cronice. Cred ca asta este cheia lucrurilor care vor urma, mai ales ca in momentul de fata avem terapii noi care realmente vindeca daca vorbim de hepatita C si intr-o masura mai mica la Hepatita B si la Hepatita B plus Delta”, a declarat si medicul Adrian Marinescu, de la Institutul National de Boli Infectioase ‘Matei Bals’.

Etichete: hepatita c, terapie antivirala hepatita, teste hepatita c, tratament interferon free

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.