Tot ce ti-ai dori sa stii despre aparatul dentar


Medicul dentist tocmai ti-a spus ca ai nevoie de tratament ortodontic si in mintea ta a aparut o stare de confuzie si zeci de intrebari: ce este acest tratament, cum functioneaza, ce tip de aparat dentar sa aleg, imi va afecta viata de zi cu zi? Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a raspuns la toate aceste intrebari in exclusivitate pentru site-ul Edumedical:


 Ce sunt bracketurile si cum lucreaza ele?

Bracketurile sunt componente ale aparatului dentar fix care se lipesc de dinte. In mijloc au un sant cu inclinare diferita pentru fiecare dinte, in cele 3 dimensiuni ale spatiului, astfel incat la finalul tratamentului fiecare dinte sa aiba pozitia ideala.

Cum se deplaseaza dintii?

In santul din bracketuri intra un arc (sarma) care are forma arcadei ideale. La inceput acesta pare contorsionat printre dintii strambi, insa incet,incet trage de ei pentru ca sarma sa revina la forma initiala, din fabricatie. Arcul (sarma) este fixat in bracketuri cu ajutorul elasticelor, transparente sau colorate. Exista si elastice continue (catene) care trag de dinti si inchid spatii.

Ce tipuri de bracketuri exista?

Bracketurile pot fi plasate pe interiorul dintilor (linguale) sau la exteriorul lor (vestibulare). Acestea pot fi: metalice, ceramie sau de safir.

Spuneti-ne, care sunt cele mai bune, mai eficiente?

Exista mitul ca bracketurile metalice sunt mai eficiente, deoarece sunt mai lucioase, bine lustruite, astfel ca sarma aluneca usor de-a lungul lor, permitand deplasarea rapida a dintilor (frictiunea este mica). Insa la fel de bine lustruite, chira mai sticloase si alunecoase, sunt bracketurile de safir, deci la fel de eficiente. Asadar, un medic cu experienta va obtine rezultate foarte bune in timp scurt cu orice tip de bracketuri. Pana la urma, pentru a ajunge cu bine la destinatie, conteaza experienta soferului, nu marca masinii!

Cat de dificil este sa ai grija de ele?

Este necesara o atentie suplimentara la igiena dentara, dar si pentru a evitat alimentele dure si lipicioase care ar putea dezlipi bracketurile. Adezivul, insa, este foarte rezistent, astfel ca 80% dintre pacienti nu dezlipesc nici un bracket pe durata intregului tratament orthodontic.

Interfera acesta cu viata de zi cu zi?

Aparatul dentar fix impune modificari usoare ale ditei si ale rutinei de igienizare dentara, dar nu influenteaza vorbirea. Pacientul se obisnuieste foarte rapid cu el, astfel ca nu interfera cu viata personala sau profesionala. Dimpotriva, acestea sunt imbunatatite luna de luna, pe masura ce se obtin rezultate si pacientul capata mai multa incredere in sine.

Si poate cea mai de temut intrebare, doare aplicarea aparatului dentar?

Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasa, insa in primele zile de acomodare cu aparatul dentar poate aparea un discomfort pana la durere, care poate fi indepartat prin administrare de antialgice. Dupa fiecare activare se simte presiune timp de 1-2 zile. Indepartarea aparatului dentar metalic se face foarte usor cu un cleste special, insa cele ceramice sau de safir se pot fractura, iar indepartarea lor devine mai dificila.

Care sunt beneficiile purtarii aparatului dentar?

Raspunsul dat in unanimitate de catre pacienti este: DA. Schimbarile estetice produc o crestere a increderii in sine, care transforma radical persoana, cu atat mai mult cu cat problemele au fost mai complicate. Aspectele mai putin constientizate de catre unii dintre noi sunt cele medicale: scaderea riscului de parodontoza, scaderea riscului de aparitie a cariei (dintii inghesuiti sunt mai greu de periat si astfel apar cariile si gingivita), masticatie si digestie mai bune etc.

Articolul este realizat cu sprijinul medicului Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.