Toamna, sezonul conjunctivitei virale

ochi-conjunctivitaToamna si primavara sunt anotimpurile cand conjunctivita apare cel frecvent, acestea fiind perioadele de activare ale tulpinilor. Conjunctivita poate aparea la persoane de orice varsta, iar cea de cauza virala este extrem de contagioasa.

Conjunctivita virala este caracterizata prin inflamatia si inrosirea  membranei transparente care acoperă albul ochilor, dar si  a membranelor de pe partea interioara a pleoapelor.

Cum se manifesta?

Conjunctivita are ca principal simptom foarte deranjant pentru cei care contacteaza aceasta boala, aparitia unei secretii apoase la nivelul ochiului.

De multe ori simptomele sunt confundate cu cele ale  congestiei nazala si sinusale, mai ales cand sunt indeplinite si conditiile unor afectiuni gripale.

Simptomatologia in cazul conjunctivitei de tip bacterian este mai alarmanta pentru pacient si se manifesta prin   disconfort la nivelul ochiului, dureri, umflarea pleoapelor, mancarime  roseata si cresterea secretiei oculare.  

Cat de contagioasa este ?

Conjunctivitele de tip virale si bacteriene sunt foarte contagioase.

Acestea se pot contacta prin atingerea unor suprafete sau obiecte atinse anterior de o persoana bolnava,prin impartirea unor lucruri,cum ar fi prosoapele sau fardurile,ori pe cale virala, prin tuse si stranut. 

Conjunctivitele alergice si cele chimice nu sunt contagioase.

Ce trebuie facut?

Prezentarea la medic trebuie sa se faca imediat ce bolnavul intruneste toate simptomele, in vederea stabilirii tratamentului adecvat. 

Tratamentul la domiciliu pentru conjunctivita nu trebuie sa substituie un tratament de specialitate.

Cu toate acestea, exista insa, unele masuri care pot fi luate pentru a nu agrava situatia si pentru conferirea unui plus de confort a pacientului.

Printre acestea sunt evitarea purtarii lentilelor de contact, iar in cazul femeilor, machiajul si produsele cosmetice trebuie evitate.

Conjunctivitele virale sunt extrem de contagioase. Afectiunea poate fi usor raspandita prin spalarea precara a mainilor sau prin impartirea unui anumit obiect al persoanei bolnave, astfel spus conjunctivitele virale se transmit. De asemenea, conjunctivita poate fi contactata si prin tuse si stranut. Copiii diagnosticati cu conjunctivita infectioasa ar trebui sa nu mearga la scoala pentru o scurta perioada de timp. Sa stea acasa pana se fac bine, deoarece conjuctivita se transmite.

Conjunctivitele virale nu au un tratament specific. De regula, medicii spun ca virusul trebuie sa-si urmeze cursul firesc cateva zile.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.