Timisoara: „Arderea” vaselor varicoase, o premiera medicala nationala


Chirurgii de la Spitalul Judetean Timisoara au pus la punct, in premiera nationala, o noua procedura medicala de inlaturare a venelor varicoase, care consta in ‘arderea’ intregului vas bolnav cu o substanta polimerizatoare, interventia minim invaziva putandu-se aplica in circa 30 de minute, fara o pregatire preoperatorie.

Noua metoda, numita Vena Seal, este preferata celor vechi intrucat durata recuperarii este foarte redusa, relateaza Agerpres.

Procedura dureaza circa 30 de minute, dar pacientul pleaca pe propriile picioare dupa cateva ore. Metoda este minim-invaziva, nu are contraindicatii sau limite de varsta, dar se recomanda in fazele incipiente ale bolii varicoase.

Prima interventie a fost efectuata de o echipa condusa de seful Sectiei de Chirurgie Generala I, dr. Sorin Olaru, pe o pacienta de 40 de ani, care dupa jumatate de ora a putut pleca acasa, vindecata de varice, mai scrie sursa mentionata.

Pentru ca interventia se poate efectua in pauza de masa, este supranumita ‘Lunch time surgey’.

Directorul medical al Spitalului Judetean Timisoara, conf. dr. Daniela Radu a oferit detalii despre noua metoda de cateterizare prin care se vindeca piciorul varicos.

„La fel ca si in cateterizarile pe cord, si in cazul nostru se introduce un cateter fin in vasul bolnav, unde se elibereaza o substanta activa, un polimer, care desfiinteaza vena bolnava. Cateterul se retrage progresiv, ramane substanta care desfiinteaza vena bolnava. O vena afectata varicos este compromisa in totalitate si trebuie inlaturata total, de exemplu din zona genunchiului pana in cea inghinala sau pana la glezna”, a declarat dr. Daniela Radu, potrivit Agerpres.

Acesta metoda este folosita de cativa ani in Europa, dar la noi a ajuns mai tarziu din cauza costurilor foarte ridicate ale substantei polimerizatoare folosite. Interventia este gratuita pentru pacienti, desi pretul substantei active polimerizatoare este foarte ridicat.

‘Nu stim acum cat va costa, dar pentru ca este atat de buna pentru pacientii nostri, in afara de decontarea Casei de Sanatate, diferenta o va suporta spitalul. Cu cat avem mai multe cazuri, pretul pe substanta va fi mai mic. Vom intra pe licitatia internationala. Casa de Sanatate ne deconteaza doar procedeul’, a mai adaugat dr. Daniela Radu, conform sursei mentionate.

Spitalul Judetean Timisoara are anual circa 1.000 de pacienti cu boala varicoasa.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • mihaela buga spune:

    buna ziua ,am probleme cu varicele ,cum pot face programare pentru interventie si care este pretul ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.